Foto: Pixabay / Creative commons/ CC00

Kuppen för Koppen

Sedan 2014 är den 28:e maj den internationella mensdagen. Det uppmärksammar studenter vid Göteborgs universitet genom att fira kvinnan och mensen. Och just i år slås ett särskilt slag för menskoppen och miljön. 

På Pedagogen ska 300 menskoppar delas ut i eftermiddag. Initiativet till vad som kommit att kallas för Menskuppen kommer från de tre rumskompisararna, Lovisa von Scheele, Niki Chalusi och Matilda Jerkeman som alla studerar vid GU. Idén föddes efter att en vän nämnt GU:s interna klimatfond. 
– Han berättade att det inte var så många som sökte stipendier från den, och att det därför fanns en stor möjlighet till att få ett projekt finansierat. Vi blev sugna på att göra någonting och tänkte; shit, menskopp är ju jättebra för miljön! Så vi skrev ihop en projektansökan och fick besked några månader senare att vi fått en budget på 100 000 kronor, säger Lovisa von Scheele.

När eventet Menskuppen började ta form var fokus att göra en insats för miljön. Tanken är att koppen, som går att använda i flera år, ska reducera förbrukningen av andra mensskydd och på så sätt minska klimatpåverkan. Men snart växte det också fram en önskan om att föra en dialog om mens i allmänhet. Forskare från forum för menstruation, Mensen, bjöds tillsammans med andra mensaktivister in för att hålla föreläsningar och workshops. 
–Det finns en stigma kring mens. Alla vet att de flesta kvinnor har det, men det pratas inte om det. Vi vill att man ska känna att mens inte är något konstigt, säger Lovisa von Scheele.

De 300 menskopparna delas bara ut till studenter vid Göteborgs universitet. En del av projektet handlar också om att samla in information om kvinnors upplevelser av mens och tankar om menskoppar. Därför har studenter redan i förväg kunnat paxa en gratis menskopp och i samband med det svara på några enkätfrågor.
–Vi märker från de svaren vi redan fått att många verkligen känner sig begränsade av mensen i sin vardag. Jag tror också att många tänker att menskopp är krångligt och kanske läcker. Därför var det viktigt för oss att få hit någon som kunde förklara hur koppen används, säger hon.

Studenterna ville också stå i solidaritet med kvinnor runt om i världen, så när det kom till valet av vilket företag man skulle inhandla menskopparna ifrån valde arrangörerna att stötta Flowcup. Flowcup är ett företag som för varje köpt menskopp donerar en kopp till en behövande kvinna.

Om Menskuppen blir ett återkommande event på mensdagen är i dagsläget inte klart. Planen är dock att följa upp de personer som tagit emot en menskopp i år. 
– Vi vill ta reda på hur det har gått för dem. Kanske kan svaren användas i någon uppsats eller liknande. Jag märker själv att ju mer jag sätter mig in i ämnet, desto mer medveten blir jag om hur mycket det finns kvar att göra, avslutar Lovisa von Scheele. 

Menskuppen utan filter

Från vänster: Niki Chalusi, Lovisa von Scheele, Matilda Jerkeman. 

 

Mensskydd


  • Uppskattningsvis använder en kvinna 11000 engångsmensskydd såsom binda eller tampong under en livstid.
  • Mensskydden beräknas kosta varje kvinna cirka 15 000 kronor under sina år med mens.
  • En menskopp släpper ut mindre mängd miljöfarliga ämnen vid tillverkningsprocessen än andra mensskydd.
  • Menskoppen har funnits lika länge som tamponger. Den första tillverkades redan på 1800-talet. Det var först under 1930-talet som den började tillverkas i fabrik i USA.

Källa: Flowcup.se/Menskopp.se

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se