GU-anställd tidigare anklagad för sexuella trakasserier

Efter att ha kränkt och trakasserat kvinnor varnades mannen och tvingades att byta enhet på sin förra arbetsplats. Nu är han anställd av GU – för att arbeta med likabehandling, diskriminering och sexuella trakasserier. 

Kränkningar, trakasserier och tafsande – de kvinnliga kollegorna på Migrationsverket vittnade om mannens beteende på arbetet och han anmäldes till Migrationsverkets personalansvarsnämnd. Nämnden ansåg hans handlande allvarligt och han fråntogs vissa specialuppdrag, bland annat som ansvarig för introduktionen av nyanställda. 

Dessutom omplacerades han till en annan enhet. Efter omplaceringen stannade han bara några månader hos Migrationsverket och efter en tids sjukskrivning anställdes han istället av Göteborgs universitet. Vid GU arbetar han med likabehandling och är behjälplig vid situationer gällande trakasserier.

Med anledning av det uttalade sig mannen gällande Akademiuppropet – namninsamlingen, som är en del av #metoo, har undertecknats av 2 400 kvinnor som kräver ett stopp för sexuella trakasserier inom akademin.

En som uppmärksammade detta var en av de kvinnor som utsattes för mannens trakasserier under tiden på Migrationsverket. Hon reagerade kraftigt när hon såg hans namn.
– Jag blev illamående och mörkrädd när jag läste artikeln. Att han har mage att yttra sig om något som han själv utsatt andra för. Jag undrar hur han ens fick sitt nuvarande jobb på universitetet och vem som ställde upp som referens? Jag vill inte att andra ska behöva utsättas för det som vi utsattes för av den här mannen, säger hon.

Under gårdagen mejlade kvinnan ansvariga vid Göteborgs universitet, bland annat rektor Eva Wiberg, och påtalade vad hon och andra utsatts för av mannen under tiden vid Migrationsverket. 

Anna Lindholm, chef för Personalenheten vid Göteborgs universitet, kan bekräfta att mannen sen i dag inte jobbar kvar med sina uppgifter när det gäller likabehandlingsarbete.

Kände ni till mannens bakgrund när han anställdes?
– Nej, absolut inte. Det blev känt först i går eftermiddag. Och han kommer inte att fortsätta med de här arbetsuppgifterna på Göteborgs universitet, säger Anna Lindholm.

Vad väntar för åtgärder nu?
– Även om det inte finns något som i dagsläget pekar på att något sådant här har hänt under hans anställning hos oss så har vi ändå beslutat om att det ska undersökas. Det arbetet kommer att skötas av en extern utredare, säger Anna Lindholm.

 Spionen har sökt mannen för en kommentar. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se