Ny rektor föreslagen

Inte nog med att de norska gymnasieungdomarna i teveserien Skam dominerat våra liv de senaste månaderna – nu föreslås också Oslo universitets nuvarande rektor, Ole Petter Ottersen, att ta över rektorsposten vid Göteborgs universitet. 

Det var en enhällig Universitetsstyrelse som i går beslutade att föreslå Ole Petter Ottersen som ny rektor för Göteborgs universitet. Norrmannen är professor i medicin och har tidigare drivit många nationella och internationella forskningsprojekt, bland annat har han suttit med som sakkunnig vid ett flertal universitetsutvärderingar. 
– Göteborgs universitet har haft en väldigt bra rektor, Sveriges bästa enligt mig, så det handlar inte om att den nya rektorn behöver komma in och vända skutan. Snarare höja oss till en ny nivå. I alla sammanhang behövs det ny energi och Ole Petter Ottersen är väldigt energisk och har en mycket stor arbetskapacitet, säger universitetsstyrelsens ordförande Cecilia Schelin Seidegård.   

Rent formellt är det upp till regeringen att ta det slutgiltiga beslutet att utse ny rektor efter avgående Pam Fredman. Skulle det bli så, vilket är högst troligt, tillträder han 1 juli.

Har det någonsin hänt att regeringen inte utser den rektor universitetsstyrelsen utser?
– Såvitt jag vet har det aldrig hänt i modern tid. Och vi är en enig styrelse så det vore väldigt konstigt om det hände, det är inget jag oroar mig för, säger Cecilia Schelin Seidegård.


Spionen kommer att fortsätta bevaka rektorsvalet. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se