"Det finns ingen luft!"

Ett återkommande decemberinslag för göteborgarna är julmarknaden på konsthögskolan HDK. Matti Huhtala, vaktmästare och tekniker på skolan, minns ett år då marknaden höll på att sluta i katastrof.


Bara 20 minuter efter att besökarna börjat strömma in var det en student som slängde upp dörren till vaktmästeriet. Han rusade in och ropade: ’Matti, det finns ingen luft i aulan!’

 – Det var tur att jag fortfarande var kvar i byggnaden, jag hade egentligen jobbat klart för dagen men i stället skyndade jag in i aulan. 

– Det var kvavt och varmt och redan mycket folk, och de har ju ytterkläder på sig så det var inte speciellt trevligt. Jag såg att frekvensomvandlaren, som styr hastigheten på fläktar, var trasig. Jag blev stressad, det här behövdes lösas så snabbt som möjligt. Så jag öppnade alla fönster för att få in frisk luft och försökte skapa korsdrag. Men det hjälpte inte.

– Då ringde vi Göteborgs universitet och de skickade en ventilations-expert. Han hade egentligen helt andra planer för fredagskvällen, vill minnas att han skulle kakla om badrumsgolvet med sin son, men nu fick han rycka ut till oss istället. Jag stannade och visade vart herrn skulle. Han var kvar och jobbade ända till sent på kvällen innan det löste sig.

– Såhär i efterhand tror jag inte att vi hade behövt utrymma, men att det inte finns någon luft märks ju efter en stund … Sedan dess dubbelkollar jag alltid frekvensomvandlaren. Jag brukar blåsa på mätaren för att se att allt fungerar som det ska. 

 

HDK:s julmarknad


HDK:s julmarknad äger rum helgen 2-4 december och över 100 studenter medverkar och säljer sina konstverk. Lokal konst kommer även att finnas som priser i ett konstlotteri där all ekonomisk vinst går till välgörenhet. Tänk på att betalning med kort är begränsad så ta med kontanter eller ladda ned swish-appen!
 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se