Det är dags att sluta komma med ursäkter

 

Lina Söderström, chefredaktör
Lina Söderström, chefredaktör

Tänk dig att din pappa precis har dött och att allt du vill är att få åka hem till resten av familjen och sörja tillsammans med dem. Men att det i så fall skulle innebära att du måste avbryta dina studier för gott. Vad hade du gjort då?
Det är ett val som ingen skulle behöva göra. Men det var nära att Mahdi Abdinejadi försattes i just den situationen. Han är en av alla de utländska studenter som fått vänta i många månader på ett uppehålls­tillstånd, och under den tiden inte kan lämna Sverige om han vill komma tillbaka igen.

De studenter som Spionen har träffat, och de är många, vittnar alla om långa väntetider och ett ­arrogant bemötande på Migrationsverket. För studenten Allis innebär väntetiden att hon måste hoppa av en efterlängtad utbildning. För Alena Ipanova innebär det att hon inte vet om hon kan åka hem till släkten över jul. För Asad Khan innebär det att han tvivlar på om han kommer att kunna fullfölja sin masterutbildning eller om flera års studier är bortkastade.{pullquote}Det är dags att sluta hitta på ursäkter och istället se till att sköta sitt jobb på ett sätt som gör att folk inte kommer i kläm.{/pullquote}

Vad gör Migrationsverket? Lovar att anställa fler handläggare för att korta väntetiderna? Nej, man skyller på studenterna. Allt är nämligen studen­ternas eget fel som inte fyller i korrekta ansökningar, hävdar man. Samtliga studenter slarvar alltså med sina ansökningar, trots att de är avgörande för hela deras livssituation?
Är det bara i mina öron den ursäkten klingar ihåligt? Om ansökningarna nu är så svåra att fylla i korrekt att alla dessa vuxna, högutbildade människor ständigt går bet på uppgiften, är det då inte dags att ändra blankettens utformning? Eller är det kanske dags att sluta hitta på ursäkter och istället se till att sköta sitt jobb på ett sätt som gör att folk inte kommer i kläm.

Klingar ihåligt gör även socialförvaltningens råd till fattiga studenter om hur man ska klara sommaren. "Börja arbeta tidig vår så att du kan spara inför sommaren", lyder det. Och visst, det är ett jättebra råd. För den som har turen att få ett jobb, har tid att ­arbeta parallellt med studierna och som inte har barn och familj. I annat fall är det låna av föräldrar och vänner som gäller. Eller svälta.

Problemet är inte att studenter inte får socialbidrag över sommaren. Socialbidrag är och bör vara den sista utvägen för den som inte kan försörja sig på annat sätt. Problemet är att studier inte räknas som en fullgod sysselsättning. Ingen student borde behöva pressa in extrajobb på kvällar och helger efter långa dagar på sin utbildning för att kunna klara sig över sommaren. Ingen student ska ha sämre förutsättningar att genomföra sina studier för att deras föräldrar inte kan backa upp dem ekonomiskt. Heltidsstudier är att likställa med heltidsarbete, och det är dags att införa en arbetslöshetsförsäkring för studenter.

Nu gör Spionen ett sommaruppehåll och kommer tillbaka i september igen. Vi hoppas att ni alla får en riktigt bra ­sommar, att ni har råd att äta er mätta, tid att vila och möjlighet att åka varhelst ni önskar åka utan att riskera att inte få ­komma tillbaka igen.
lina söderström
chefredaktör

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se