Vår äldsta nyhet: studenter utan bostad

 

Lina Söderström, chefredaktör
Lina Söderström, chefredaktör
Varje hösttermin när vi planerar de första numren av Spionen brukar det vara någon som säger "Ska ni inte skriva något om att det är så svårt för studenter att hitta en bostad?". Och det gör vi. Varje höst. Trots att det knappast kan räknas som en nyhet längre. Eller vad ska man kalla en nyhet som är så gammal att ingen ens orkar lyfta på ögonbrynet åt den längre, men som samtidigt är så oerhört aktuell och faktiskt nästintill livsavgörande för tusentals studenter?

I förra numret av Spionen berättade vi om Markus, som fått problem när han hyrde bostad i andra hand. I det här numret gör vi ytterligare en djupdykning i den alltid aktuella bostadsfrågan.
Enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen saknar 57 000 unga studenter egen bostad. Störst är bristen på bostäder i de stora universitetsstäderna. Samtidigt har vi en bostadsminister som föreslår lösningen att studenter borde välja studieort utifrån bostadstillgång. Och kanske är det dit vi är på väg.

Spionen har träffat Patricia, som var nära att hoppa av sin utbildning eftersom hon fram till några dagar innan terminsstart inte hade någonstans att bo. Vi berättar även om de utländska studenterna, som har ännu svårare än svenska studenter att hitta bostad. Varje år är det några utbytesstudenter som ger upp och återvänder hem eftersom de inte kunnat hitta något vettigt boende i Göteborg. Varför ser det ut så här, och vem är ansvarig? Vi ställde frågan till fem makthavare. Se deras svar på sidan 12.

Men bostäder behöver inte bara innebära problem med att få tak över huvudet, även om det ligger närmast till hands så här i början av terminen. För den som har turen att få tak över huvudet finns det mycket att inspireras av i det här numrets inredningsreportage – och mycket att förfäras över i artikeln om väglöss.

Jag skulle vilja avsluta med att säga några ord om Spionens ställning. Det har kommit till min kännedom att man på vissa delar av universitetet har svårt att skilja på Spionens bevakning och studentkårernas arbete. Därför vill jag ännu en gång göra klart att Spionen är en helt självständig tidning. Vi är ingen kårtidning som ägs och styrs av en studentkår. Vi drivs av en ideell förening och vi får våra intäkter via prenumerationer och annonsering.

Det innebär att varken kårerna, universitetet eller ens vår egen styrelse har möjlighet att påverka det redaktionella innehållet i Spionen. Studentkårerna och universitetet har möjlighet att köpa plats för sin information på tidningens sista sidor. Men det
övriga innehållet bestäms helt av Spionens redaktion, som utgörs av tre anställda journalister med uppdrag att bevaka Göteborgs universitet, Göteborgs kårvärld och Sveriges utbildningspolitik.

lina söderström
chefredaktör

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se