Kursen som är en skam för hela GU

Om någon sa till mig att han eller hon ville läsa till jurist skulle jag säga "Javisst, men välj för Guds skull inte Göteborgs universitet!". Inte för att det inte är trevligt att plugga vid GU eller bo i Göteborg. Utan för att jag idag inte skulle råda någon att plugga vid juridiska institutionen.

Det spelar ingen roll hur bra utbildningen är i sin helhet, för det är jag övertygad om att den är. Men jag skulle aldrig rekommendera någon att läsa en utbildning där vissa lärare bemöter de studenter som inte klarar tentan med förakt. Eller välja att bli student på en institution som tycks vara helt oförmögen att komma till rätta med sina problem. Jag skulle aldrig rekommendera någon att ge sig in i en situation som är så infekterad att de anställda har grävt ner sig i skyttegravar och tar all form av kritik som en personlig kränkning. Där man spelar ut studenterna mot varandra. Där institutionen inger känslan av en sekt.

Andas elitism

I förra numret av Spionen berättade vi att kursen Kerai på jurist­utbildningen återigen blivit anmäld. Den artikeln har fått mer än hundra läsarkommentarer på Spionen.se. Kommentarerna är skrivna av både studenter som älskar kursen och studenter som hatar den. Klyftan mellan studenter och lärare och mellan olika studenter har aldrig framstått tydligare, och det är uppenbart att många mår dåligt, både studenter och anställda. Det är sorgligt att det har fått gå så långt, men det är också skrämmande. Många kommentarer andas elitism och en föraktfull syn på de studenter som inte klarar sig, som inte "fixar pressen". Eller anklagar de studenter som har varit modiga nog att påpeka fel och brister för att vara skyldiga till att ha förstört kursen, förstört för lärarna, förstört för sina medstudenter.

Men det som gör mig riktigt mörkrädd är de kommentatorer som fnyser föraktfullt åt både högskoleförordningen och de lokala regler som finns vid Göteborgs universitet. Som menar att det endast är "byråkrater" som lägger vikt vid regler. Som sätter pedagogik högre än rättssäkerhet, och bagatelliserar kränkningar av enskilda studenter. Som inte förstår vad en studentrepresentant gör, eller hur ett ombud fungerar. Och som menar att en lärare borde vara allsmäktig och få behandla sina studenter hur som helst. Är det den typen av jurister vi utbildar vid Göteborgs universitet? I så fall borde utbildningen omedelbart läggas ner.

Sätta ner foten

För mig som har betraktat situationen utifrån i åtskilliga år är det obegripligt att något liknande kan få fortsätta under så lång tid. Att ingen sätter ner foten och säger "Så här kan vi inte ha det". Att generation efter generation av studenter får plugga 80 timmar i veckan, söka sig till Akademihälsan för att stressen gjort dem sjuka, och tvingas anmäla bristerna till externa gransknings­organ eftersom kursledningen ignorerat dem.

Det är även obegripligt att Göteborgs universitets ledning inte säger stopp. Det har gjorts en undersökning av arbetsmiljön på juridiska institutionen, som skulle kunna belysa problemen på kursen. Men den rapporten vägrar GU:s ledning på oklara grunder lämna ut. Istället fortsätter man att papegojlikt upprepa att man har förtroende för att institutions- och fakultetsledning ska reda upp situationen – trots överväldigande bevis om motsatsen.

Att det här får fortsätta är en skam för Juridiska institutionen, en skam för Handelshögskolan och en skam för Göteborgs universitet.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se