Oxford bäst men GU på väg

Likt en löpeld spreds metoo-kampanjen över världen och så blev en tweet och dess hashtag till ett globalt vittnesmål. Ännu en gång fick vi ett bevis på sociala mediers enorma kraft. På hur USAs sak på 140 tecken blev vår och hela världens – för en mer än god saks skull. Där vi står och betraktar effekterna, står vi närmare varandra än kanske någonsin förr och historierna vittnar om att vi har mer gemensamt än vi hittills vetat om. 

Konstig katt kostar

Det hela började med en tavla på vad som såg ut att föreställa en röntgenbild på en katt. Kanske en halvmeter bred. Våra korridorsvänner rensade sina rum, tavlans glas var tydligen krossat och där stod den – bortsorterad, lutad mot hissdörren, omgiven av livsfarligt vassa glasskivor. Och eftersom jag inte är den som är den så såg jag till att tavlan skänktes till vår redaktion. 

Du är inte ensam

Ett studentengagemang vilar och bygger på gamla anor och förebilder. Ett oftast ideellt engagemang med sena nätter, höga röster och emellanåt kanske även några gratisöl. Allt det för att luften i grupprummet på plan 3 ska bli bättre, för att kurslitteraturen ska vara tillgänglig i god tid till kursstarten eller för att du som är nötallergiker ska kunna fortsätta vara med på föreläsningarna i Stora hörsalen. Höjda, morgontrötta, övertygade röster. För din skull. 

Kan kosta liv

Världens äldsta tryckfrihetsförordning föddes den andra december 1766. Tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar, fyller i år alltså 250 år. Offentlighetsprincipen, som är en del av nämnd grundlag, är även den en jubilar. 250 år gammal, samma datum. 

Lina söderström, chefredaktör

Spionen finns kvar, och satsar på nätet

För er som studerade i våras är Spionen förhoppningsvis ingen nyhet. Men i vårens sista nummer lämnade vi er med en riktig cliffhanger.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se