Kalender

25 Februari 2020 - 25 Mars 2020
 • 2lång 4ever - En arkivutställning om Andra Långgatan i Göteborg.

  Den 10 januari öppnar utställningen 2Lång 4Ever där 44 studenter vid Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet, undersöker Andra Långgatans tidslager genom arkivens fragmentariska spår. Studenterna vid HDK har under hösten 2019 gått in i Riksarkivets Landsarkiv för att undersöka dess spår och gränssnitt. Resultatet är en utställning som undersöker Andra Långgatans tidslager genom arkivens fragmentariska spår.

  Utställningen pågår fram till den 9 april och kan ses under följande öppettider:
  Måndag-onsdag: 10.00 - 16.00
  Torsdag: 12.00-20.00
  Fredag: 12.00-16.00
  *Lördag: 10.00 - 15.00 (*Första helgfria lördagen i månaden)

  Var: Arkivgatan 9, Göteborg.

  Tider:

   

 • Universitetsvän 2020

  Universitetsvän är mentorprogrammet där nyanlända matchas ihop med studenter och doktorander på Göteborgs universitet. Syftet med mentorprogrammet är att introducera nyanlända till högre studier.

  Som mentor får du en introduktionsutbildning med fokus på ledarskap, kommunikation och interkulturell kompetens. Mentorer och adepter (nyanlända) får mötas fem workshops under våren under följande tillfällen:
  10 mars, 24 mars, 21 april och 5 maj mellan 17-19. Sista anmälningsdag är den 27 februari.

  Mer information om mentorprogrammet och länk till intresseanmälan hittar du här. 

  Var: Göteborgs universitet.

  Tider:

   

 • Open house for master's and magister 2020

  Den 26 februari anordnar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet öppet hus för sina master- samt masterprogram inom bland annat  Externredovisning, Ekonomisk historia och Humangeografi. Under dagen får du möjlighet att ta del av information, presentationer och samtal med alumner och representanter från de olika programmen.

  Besöksdagen är gratis och öppen för alla men kräver föranmälan via detta formulär.

  Var: Hyllan, Handelshögskolan, Vasagatan 1 Göteborg.

  Tider: 09:00 – 15:30

   

 • Forskaren som aktivist: Agnes Wold

  I samarbete med Folkuniversitetet arrangerar Jonsereds Herrgård vid Göteborgs universitet föreläsningsserien forskare som aktivist där forskarens samhällsengagemand diskuteras. Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den utveckla forskningen? Vad krävs för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

  Den 26 februari deltar Agnes Wold, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med en förkärlek för att folkbilda och avliva medicinska myter, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang tillsammans med Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig vid Jonsereds Herrgård, Göteborgs universitet.

  Samtalet pågår i cirka en timme och är gratis samt öppet för alla. Efteråt följer mingel och öppen diskussion. 

  Var: Kvartersscenen 2Lång

  Tider: 19:00 – 21:00

   

 • Förortens egna röster

  Tillsammans med Folkuniversitetet arrangerar Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet lunchföreläsningar där ny forskning presenteras och diskuteras. Den 3 mars förläser Peter Esaiasson, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, om studien som senare blev boken "Förorten - ett samhällsvetenskapligt reportage" där förortsbor som sällan ges utrymme i media får dela med sig av sina tankar och erfarenheter.

  Var:

  Tider: 12:15 – 13:00

   

 • Ett HUM om: Hållbara garderober

  Föreläsningsserien "Ett hum om..." anordnas av Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet och lyfter fram humanistiska perspektiv på samtida frågor. Den 4 mars föreläser Elias Mellander, som forskar om hållbarhetsfrågor och konsumation vid Göteborgs universitet, om hur att skapa ett mer hållbart bruk av kläder och varför vi trots fulla garderober har så svårt att hitta något att ha på oss. 

  Föreläsningen är gratis och öppen för alla men antalet platser är begränsade. För att anmäla din plats mejla: etthumom@lir.gu.se

  Var: Världskulturmuseet.

  Tider: 13:00 – 14:30

   

 • Internationella kvinnodagen på Humanisten

  Inför Internationella kvinnodagen arrangerar Humanisten på Göteborgs universitet flera aktiviteter under fredagen den 6 mars. Programmet bjuder bland annat på föreläsningar, workshops, quiz och mingel. 

  Evenemanget är gratis och öppet för alla, såväl studenter som allmänhet. Klicka här för att se programmet i sin helhet.

  Var: Humanisten, Lundgrensgatan 1B.

  Tider: 13:00 –

   

 • Forskaren som aktivist: Stellan Vinthagen

  I samarbete med Folkuniversitetet arrangerar Jonsereds Herrgård vid Göteborgs universitet föreläsningsserien forskare som aktivist där forskarens samhällsengagemand diskuteras. Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den utveckla forskningen? Vad krävs för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

  Den 11 mars deltar Stellan Vinthagen, världens första professor i fredligt motstånd vid University of Massachusetts som har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar och suttit i fängelse flera gången, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang tillsammans med Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig vid Jonsereds Herrgård, Göteborgs universitet.

  Samtalet pågår i cirka en timme och är gratis samt öppet för alla. Efteråt följer mingel och öppen diskussion. 

  Var: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30, Göteborg.

  Tider: 19:00 – 21:00

   

 • Heder, rätt och moral

  Tillsammans med Folkuniversitetet arrangerar Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet lunchföreläsningar där ny forskning presenteras och diskuteras. Den 17 mars föreläser Johan Rosquist, doktor vid Insitutionen för sociologi och arbetsvetenskap, om Hederskultur och hur det bilder ett informellt rättssystem som på moraliska grunder hamnar i konflikt med den svenska rätten. 

  Var: Dragonen, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Sprängkullsgatan 19.

  Tider: 12:15 – 13:00

   

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se