Kalender

27 Februari 2020 - 27 Mars 2020
 • Förortens egna röster

  Tillsammans med Folkuniversitetet arrangerar Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet lunchföreläsningar där ny forskning presenteras och diskuteras. Den 3 mars förläser Peter Esaiasson, professor vid Statsvetenskapliga institutionen, om studien som senare blev boken "Förorten - ett samhällsvetenskapligt reportage" där förortsbor som sällan ges utrymme i media får dela med sig av sina tankar och erfarenheter.

  Var:

  Tider: 12:15 – 13:00

   

 • Ett HUM om: Hållbara garderober

  Föreläsningsserien "Ett hum om..." anordnas av Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet och lyfter fram humanistiska perspektiv på samtida frågor. Den 4 mars föreläser Elias Mellander, som forskar om hållbarhetsfrågor och konsumation vid Göteborgs universitet, om hur att skapa ett mer hållbart bruk av kläder och varför vi trots fulla garderober har så svårt att hitta något att ha på oss. 

  Föreläsningen är gratis och öppen för alla men antalet platser är begränsade. För att anmäla din plats mejla: etthumom@lir.gu.se

  Var: Världskulturmuseet.

  Tider: 13:00 – 14:30

   

 • Forskaren som aktivist: Stellan Vinthagen

  I samarbete med Folkuniversitetet arrangerar Jonsereds Herrgård vid Göteborgs universitet föreläsningsserien forskare som aktivist där forskarens samhällsengagemand diskuteras. Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den utveckla forskningen? Vad krävs för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

  Den 11 mars deltar Stellan Vinthagen, världens första professor i fredligt motstånd vid University of Massachusetts som har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar och suttit i fängelse flera gången, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang tillsammans med Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig vid Jonsereds Herrgård, Göteborgs universitet.

  Samtalet pågår i cirka en timme och är gratis samt öppet för alla. Efteråt följer mingel och öppen diskussion. 

  Var: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30, Göteborg.

  Tider: 19:00 – 21:00

   

 • Heder, rätt och moral

  Tillsammans med Folkuniversitetet arrangerar Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet lunchföreläsningar där ny forskning presenteras och diskuteras. Den 17 mars föreläser Johan Rosquist, doktor vid Insitutionen för sociologi och arbetsvetenskap, om Hederskultur och hur det bilder ett informellt rättssystem som på moraliska grunder hamnar i konflikt med den svenska rätten. 

  Var: Dragonen, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Sprängkullsgatan 19.

  Tider: 12:15 – 13:00

   

 • Grammatikfestival 2020

  I samband med den nationella grammatikdagen anordnar Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet en årlig Grammatikfestival. Temat för årets festival är grammatik och undervisning.

  Festivalen är en fullspäckad heldag med bland annat föreläsningar, presentationer av aktuell forskning och mingel. Här kan du läsa mer om Grammatikfestivalens programpunkter.

  Var: Humanisten, Renströmsgatan 6.

  Tider: 10:00 – 17:00

   

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se