Positivt tänkande – funkar det?

 

PeO Hillman är l'rare inom coachning och ledarskap på GU. Någon mirakelkur har han inte, men menar att träning kan hjälpa en att få en positivare inställning till livet.
PeO Hillman är lärare inom coachning och ledarskap på GU. Någon mirakelkur har han inte, men menar att träning kan hjälpa en att få en positivare inställning till livet.
Fånga dagen, se glaset som halvfullt och sudda bort din sura min! Råden från självhjälpsböckerna är hårda och konkreta. Vi vet allihop att man ska vara ­positiv men frågan är om mental ­träning ­verkligen kan göra skillnad, och i så fall hur? Kan det göra dig till en bättre ­student? Spionen gav sig ut för att ­undersöka frågan.

– Det är klart att positiva tankar påverkar men jag tror att man i bland måste bejaka det negativa och ut­manande också, säger PeO Hillman, lärare inom coachning och ledarskap vid Göteborgs universitet.
Han tycker sig se att det finns en press i dag på att människor ska vara så positiva hela tiden. Det behöver ­finnas utrymme för realism och ­stunder där man känner sig lite låg. Men i stället för att köra ner sig och grubbla för mycket föreslår PeO att man i stället är möjlighetsorienterad i sitt tänkande.
– Med det menar jag att man ska se realistiskt på sin situation, vilket ­kräver självinsikt. ­Sedan ska man identifiera hur man vill att ­situationen i stället ska se ut och därefter göra en plan över hur man ska ta sig dit. Gärna med olika delmål på ­vägen.

Det låter ju så lätt men steget till godis­påsen och ett tv-seriemaraton känns ofta närmare till hands än ­utvärderingar och planeringar när ­livet känns lite jobbigt. Men det är värt det, försäkrar PeO.
– Jag tror att alla kan nå sin högsta förmåga inom ett område man väljer om man är beredd att jobba lite för det. Det finns tyvärr inga mirakelmetoder för ett lyckligare liv. Det är som med allt annat, ju mer man tränar, desto bättre blir man.
PeO har själv coachat både elit­idrottare, ledare och chefer till att prestera bättre och han har sett att det går att få fantastiska resultat, om man väljer att lägga ned lite tid och energi på resan mot målet.

Vad innebär ett jobb som coach?
– Min uppgift är att hjälpa människor lära, växa och utvecklas på ett sätt som de själva önskar. Initialt jobbar vi mycket med att identifiera mål för vad man vill åstadkomma.
– Jag har själv inte svaren men förhoppningsvis kan jag sedan bidra till att skapa den medvetenhet och det ansvar som ­behövs för att nå sitt önskade läge. Det är ett väldigt intressant och givande jobb.

Kan man använda sig av mental ­träning även när det gäller studier?
– Det kan man absolut! Ta en salstenta tillexempel, då prestationen vid ett ­exakt tillfälle är avgörande. Något man kan jobba med då är sin förberedelse. När presterade du som bäst, vad berodde det på och hur såg din ­uppladdning ut? Finns det något mönster i förberedelsen?
– Genom att utvärdera kan man lära sig mycket om sig själv och hur just jag fungerar.

Och om det ändå går åt skogen?
– Ja, i bland misslyckas man ju och det är inte så mycket att göra åt det. Vad vi kan påverka är hur vi reagerar på ett misslyckande.
– Vissa ser det som ett kvitto på sin oduglighet som ­människa och tror att man inte har det som krävs, något som kan leda till att man ger upp. Istället ska man se ett misslyckande som en indikation på att man behöver träna lite mer tills nästa gång, en inställning som låter ens självkänsla vara intakt. Detta tror jag är en avgörande inställning för om man ska lyckas eller inte.

Många studenter är väldigt osäkra på vad de ska studera, har du något tips på hur man ska tänka när man väljer utbildning?
– Man måste gilla det man gör. Att känna passion för det du gör tycker jag är viktigt, och kan man också ­sammanföra den med en fallenhet för uppgiften har man hamnat på rätt plats.
– En inre drivkraft får hinder på ­vägen att verka mindre och ger dig en större tillfredsställelse. Om motivationen kommer inifrån har den en mer långvarig effekt. Och så blir det ­roligare också.

text: sara lundin
foto: lina söderström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se