Foto: Kajsa Kax

Bygge för den bastusugne

En av punkterna under Gothenburg Design Festival äger rum i morgon i natursköna Dalsland. Under en rundvandring visar studenter från Steneby upp frukterna från sommarens arbete – en bastu, ett utekök och en terrass. Allt precis intill strandkanten i Långed park. 

 

I dag startar Gothenburg Design Festival där HDK, Högskolan för design och konsthantverk, under hela veckan bjuder in till utställningar, föredrag och workshops. Tanken med festivalen, som har temat ”öppen”, är att skapa tankar kring inkluderande miljöer. En av dessa, ett parkprojekt som pågått under sommaren i samhället Dals Långed i Dalsland, presenteras på tisdag. Studenter från HDK:s Stenebyfalang har tillsammans med internationella studenter, lokalbor och nysvenskar byggt en plats för ”rekreation och möten”. Isak Krantz studerar möbeldesign vid Steneby och är en av de inblandade i bygget som ligger ett stenkast från skolan.

Vad är det ni har byggt?
– I en sluttning ner till en kanalsjö har vi byggt en bastu, ett utekök och en rund terrassliknande balkong. Arbetet startade i juni och var klart i augusti. På invigningen kom det massa folk, jag har aldrig varit med om en sådan uppslutning i Dals Långed innan, säger Isak Krantz.
Hur satte ni igång?
– Vi började med att komma på vilken design vi ville ha på bygget. Sen arrangerades det studieresor till bland annat Göteborg och Stockholm. Och folket från trakten fick vara med och bestämma, tycka och tänka kring vad som skulle byggas.
Hur många var ni som deltog i arbetet?
– Ungefär 25 studenter. Vi var sju stycken från Steneby och sen var resten från andra länder. Många var från USA men vi hade också studenter från Kina, Taiwan, Italien, England och Danmark. Sen var det cirka 8-10 volontärer som bland annat hjälpte till att laga mat, det blev en massa olika maträtter från olika länder.
Hur många får plats i bastun?
– Det beror på hur tajt du kan tänka dig att sitta men jag skulle tippa att runt 20 personer får plats samtidigt. Bastun eldas med ved och den har precis blivit godkänd av en sotare så nu är det bara att köra på!

 

Vad händer? Guidad tur i Långed Park Project.
När? Tisdag, klockan 14-16.
Var? Stenebyskolan.
Hur tar jag mig dit? Steneby ligger cirka 17 mil från Göteborg. Antingen åker du bil via Uddevalla eller så tar du buss eller tåg. Busstationen heter Stenebyskolan.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se