Sanne Kofod Olsen. Foto: Göteborgs universitet.

Sanne Kofod Olsen ny dekan och chef för GU:s Konstnärliga fakultet

Sanne Kofod Olsen, som bland annat har varit rektor för Konstakademin i Köpenhamn och chef för Museet for Samtidskunst, efterträder Ingrid Elam som dekan och ny chef på Göteborgs universitets Konstnärliga fakultet.


Sanne Kofod Olsen har tidigare jobbat bland annat som chef för Museet for Samtidskunst i Roskilde och som chef och rektor för Konstakademin i Köpenhamn. Hon är utbildad konstvetare med många års erfarenhet som specialist inom bildkonstområdet och har också varit verksam som kurator, skribent och pedagog. Hon tillträder under det pågående projektet Konst 2025 som innebär att alla konstnärliga utbildningar vid GU ska samlas under samma tak. En av de första delarna av den här omställningen blir att leda fakulteten genom sammanslagningen av HDK och akademin Valand i januari 2020.
– Det är en spännande utveckling igång som jag är glad att få delta i. De senaste åren har Göteborgs universitets konstnärliga fakultet utmärkt sig inom flera områden. Jag ser fram emot att få fortsätta den här positiva utvecklingen inom de olika konstarterna, där fakulteten etablerar sig som utvecklingsinriktad inom både praxis och teori och är en stark aktör inom konstvärden, säger Sanne Kofod Olsen till Göteborgs universitet.

Den första september avlöser hon Ingrid Elam som dekan för Konstnärliga fakulteten med de tre institutionerna Akademin Valand, Högskolan för design och konsthantverk och Högskolan för Scen och Musik.
– Vi är väldigt glada att Sanne Kofod Olsen kommer till Göteborgs universitet för att jobba med oss. Hon har den konstnärliga kompetensen, med en intressant profil och samtidigt erfarenhet av att leda större akademiska organisationer, säger Monica Danielson, ordförande i den beredningsgrupp som tagit fram kandidater till posten, till Göteborgs universitet.

 

Spionen har tidigare skrivit om sammanslagningen av HDK och Akademin Valand. Mer om den kan du läsa här.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se