Moa Lundqvist och Dilan Apak. Foto: Olle Enqvist.

”Studenters vardag är fruktansvärd”

För andra året i rad anordnas en välkomstkväll för Göteborgs nya studenter. Bakom initiativet samarbetar Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgs förenade studentkårer och Näringslivsgruppen Göteborg & co. Och kvällens konferencierer är två radioprofiler varav den ena har tröttnat på studentlivet och den andra aldrig upplevt det. 

Dilan Apak och vapendragaren Moa Lundqvist är kanske mest kända för sin medverkan i Tankesmedjan i P3. Imorgon kväll står de på Världskulturmuseets scen och guidar Göteborgs nya studenter till hur de bäst acklimatiserar sig i en ny stad. Spionen ringde upp Dilan Apak för att höra mer om vad vi kan förvänta oss av kvällen.


Du har en kandidatexamen i juridik från Stockholms universitet. Hur var din studietid?

– Alltså jag gick direkt från gymnasiet till att börja plugga. Och det var fem tunga år. Sen, precis efter att jag hann bli färdig, så övergav jag det, haha! Så kul var det … Men jag har på sistone extraknäckt som jurist och det är alltså helt fruktansvärt!

Åh nej…
– Det är intressant teoretiskt men det är verkligen inte min grej det där med att vara ombud och ge sig in i vårdnadstvister och allt det där. 

Men vad ska du då falla tillbaka på om du måste sluta jobba med det du gör?
– Jag vet inte! Kanske skola om mig till läkare, kirurg! 

Och Moa då, har hon samma känsla?
– Moa är min motsats! Hon hoppade av gymnasiet och pluggade upp lite betyg men har aldrig närmat sig den organiserade utbildningen. När hon krisar ibland tänker hon att hon ska ta och styra upp sig och göra Högskoleprovet och utbilda sig till läkare även hon, men det har alltid slutat med att vi går ut och super istället. 

Vad ska ni förmedla till studenterna ni möter imorgon?
– Vi ska använda den kunskap vi samlat på oss om Göteborg som stad och dela med oss av våra erfarenheter om att vara helt nya i en stad. Det har vi båda varit. Så allvarligt, men ändå på vårt sätt om de snabba vägarna in, så att studenterna integreras.

Vad vet du om kvällen?
– Att det är som en underbar välkomstafton för alla studenter! Även utbytesstudenter, så vi kommer köra allt på engelska och det kommer även att finnas teckentolkar. 

Vad säger då din erfarenhet dig, hur är studenter som publik?
– De är sjukt roliga! Deras vardag är ju fruktansvärd! Jag menar, de måste vara omkring andra studenter, lärare, all betygshets … och då kommer de till oss och laddar ur. Nu, i början av terminen när de fortfarande kanske har livslust kvar - vi fångar dem i ett golden moment!


Under kvällen bjuds det på utställningar, workshops, filmvisning, dans och musik från Slowgold. Glöm inte att anmäla dig här.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se