GU-professor misstänks för bedrägeri

En professor vid Göteborgs universitet har ordnat falska stipendier till forskarstudenters fruar. Det misstänker universitetets ledning som räknar med att anmälan ska kunna leda till både avsked och åtal av mannen.


Den misstänkte professorn ägde två bostadsrätter som han under några år hyrde ut till forskarstudenter och deras fruar. I samband med detta misstänks han ha ordnat stipendier till studenternas fruar för att de skulle kunna betala den plötsligt, av professorn, fördubblade hyran. Detta rapporterar Göteborgs-Posten.

Enligt GU:s internrevisor beviljade professorn en av forskarstudenternas hustru ett stipendium på 5 800 kronor per månad. Professorn ska också ha fixat lön till frun från Sahlgrenska sjukhuset under ett år på sammanlagt 200 000 kronor.

Professorns andra bostadsrätt hyrdes ut till ytterligare en forskarstudent under två år. Konceptet var detsamma som för den förstnämnda studenten. Från våren 2014 fram till början av förra året fick studentens hustru stipendier till ett totalt värde av 217 000 kronor och ska dessutom ha fått lön från Sahlgrenska under förra året till ett värde av drygt 100 000 kronor efter skatt. Med dessa pengar har studenten bland annat stått för renoveringskostnaden av bostadsrätten för runt 60 000 kronor.

Nu väntar en rättslig prövning hos Statens ansvarsnämnd. Under tiden kvarstår professorn i sin tjänst men ansvaret för inköp har flyttats över till annan person. Institutionen har också stoppat beviljandet nya stipendier i professorns forskargrupp.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se