Foto: Violetta Kovacka.

Moa Persson får studenternas pris 2017

Moa Persson är hållbarhetskoordinator med fokus på studentmedverkan, på Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum vid Göteborgs universitet och Chalmers. Hon är årets mottagare av studenternas pris - Guldtummen. Priset delas ut i samband med Valborgsfirandet i Trädgårdsföreningen, kl. 14:15 på söndag den 30:e april. Här följer en anekdot om hur det hela började.


"Cirka en gång i månaden brukar jag ordnar nätverksmöten för studentgrupperna inom hållbarhetsområdet. Vid ett sådant tillfälle hade vi under mötet pratat om ”Green Office modellen” som finns vid ett antal universitet i Europa och som går ut på att studenterna blir anställda och får mandat att jobba med hållbarhetsfrågor vid universitet. Tänk om vi kunde skapa något liknande på GU och Chalmers. En studentdriven hållbarhetshub! I eftersnacket i korridoren kom en student, en representant ifrån Miljöbron och jag överens om att vi måsta snacka mer om detta och bestämde oss för att ses nästkommande fredagskväll hemma i köket hos Lisa ifrån Miljöbron. Studenten Martin fick i uppdrag att göra ett Facebook event, ifall det skulle vara någon mer student som skulle vara intresserad av att komma.

Martin döpte Facebook eventet till ”Forging great plans” – Smida stora planer. I beskrivningen av mötet skrev han: “We will discuss the future of GU’s sustainability work and what ideas we might have.” Fler och fler studenter fyllde i att de ville komma. Lisa ringde mig och sa att hennes köksbord inte skulle räcka till och vi bestämde oss för att vara hemma hos mig istället. Så där runt mitt gamla bord samlades vi en fredagskväll - studenterna, Lisa och jag – och visionerade medan vi åt choklad, drack vin som en student tagit med, och skrev ner våra visioner om hur studenter kan vara med och driva hållbarhetsarbetet vid universitet på gula post-it lappar. En av dessa post-it lappar har jag kvar. Den ser ut som en teckning av en nervcell, med en cellkärna och dendriter. Det var vår bild av en studentdriven hållbarhetshub men en central samordning och sedan dendriter som sträcker sig ut på de olika fakulteterna i form av de olika Students for Sustainability föreningarna. Ungefär ett år senare blev vår vision sann och två ”Students for Sustainability Coordinators” anställdes och jobbar nu, vid sidan av sina studier, tillsammans med oss andra hållbarhetssamordnare med att driva hållbarhetsarbetet framåt vid universitetet."


Läs mer om studentmedverkan och Students Sustainability Coordinator tjänsterna på:
www.studentsforsustainabilitygbg.se

Mer om Guldtummen kan du läsa här

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se