"Var försiktig med att skriva arga saker om arbetsgivare"

Fyllebilder, politiska åsikter eller den där gamla bloggen från när du backpackade i Asien – digitala spår som kan vara lika pinsamma som svåra att sopa bort. Och har du otur kan de även ställa till det när du söker jobb. Vi pratade med Christel Backman, lektor vid institutionen för Sociologi och som forskar på arbetsgivares kontroller på internet, om hur du gör för att undvika de vanligaste fallgroparna på sociala medier. 


Vad bör studenter tänka på när de postar inlägg i sociala medier?
– Ett bra tips är att använda de inställningar som finns i olika plattformar så att det du skriver är synligt för de som du vill ska se det men inte för andra. Om du under en period av ditt liv exempelvis använder en blogg för att skriva om saker som är viktiga för dig men som du senare inte vill ska vara synliga så kom ihåg att du kan ta bort inlägg.
Det kan också vara bra att söka på sig själv för att se vad andra kan få upp. Om det finns saker på nätet som du tror kan tolkas på ett felaktigt sätt kan du i så fall berätta för arbetsgivaren hur de ska förstå informationen. De förväntar sig ofta att du själv ska ta upp och förklara informationen, snarare än att de själva konfronterar dig med vad de hittat under en sökning.

Kan du ge några exempel på vad de absolut inte ska skriva?
– I våra intervjuer har vi exempel på hur arbetsgivare resonerar kring informationen de hittar och tolkar den utifrån den kontext den finns i och utifrån exempelvis hur gammal personen varit när den gjorde inlägget. Det kan exempelvis handla om att resonera kring att det är vanligt att ta festbilder när du är ung. Var försiktig med att skriva arga saker om en arbetsgivare eller arbetsplats – även om arbetsgivare vet att det finns dåliga chefer och att du kanske har helt rätt i din kritik av arbetsplatsen så kan det tolks som negativt att du skriver om det i sociala medier istället för att prata med chefen eller facket om det. Likaså kan lättklädda bilder, politiskt ”extrema” åsikter och tecken på droganvändning eller alkoholproblem tolkas negativt. 

Finns det branschspecifika skillnader?
– Bland dem vi intervjuat görs främst eftersökningar när det gäller högre tjänster som exempelvis specialister och chefer. Om du jobbar i den privata sektorn så behöver du tänka på lojalitetsplikten, att du inte får göra saker som kan skada arbetsgivaren. Men även i den offentliga sektorn ställs krav på etik och moral och att du ska leva upp till organisationens värdegrund. I de intervjuer vi gjort pratar arbetsgivarna om att det är viktigt att upprätthålla en gräns mellan det som är ens privatliv och ens offentliga liv, till exempel genom att inte ha en öppen Facebook-profil.

Vad kan du göra för att positivt förstärka bilden av dig själv?
– Ska du arbeta i branscher där det är viktigt att du är bra på att bygga nätverk och hålla många kontakter kan det vara bra att ha en aktiv Linkedin-profil som är öppen för arbetsgivare att se. En del kan också tycka att det är positivt att se ett stort engagemang för det som du ska arbeta med, som bibliotekarie kan det då vara positivt att driva en blogg som handlar om böcker eller att den som vill bli journalist länkar till reportage och artiklar från sin Linkedin-sida. Fast jag tycker inte att du ska starta en blogg bara för att förbättra sina jobbchanser. Chansen är trots allt stor att arbetsgivaren inte söker efter information om dig på nätet.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se