En ung studentradio med 30 år på nacken

K103:s stationschef Eva Gustavsson
K103:s stationschef Eva Gustavsson
K103 har funnits sedan 1979, när regeringen instiftade närradio i Sverige. Stationen firar 30-årsjubileum i år vilket ska firas med ett stort jubileumskalas senare i höst.

K103 uppskattar att de har omkring 1000 lyssnare per dag. Man sänder 43 timmar i veckan alla dagar i veckan, kvällstid på vardagar och större delen av helgen. På hemsidan ww.k103.se finns programtablån och nätradio. Ambitionen på stationen är att vara ett alternativ till P3 men ändå vara lite egna, lite alternativa.
För att lyssna på studentradion rattar man in 103,1 via vanlig FM-radio, om man bor i Göteborg. På hemsidan kan man lyssna på nätradion och när det inte är sändning spelas blandad musik.
Veckorevyns före detta chefredaktör, Ebba von Sydow, gjorde ett musikprogram för K103 innan karriären tog fart. Även P3:s nyhetspresentatör Karin Hållsten är en före detta medarbetare på stationen.

Fem frågor till...

...Eva Gustavsson, stationschef på Göteborgs studentradio K103.

Om man har en bra programidé som man skulle vilja sända på K103, hur gör man då?
- Man kontaktar oss. Kollar av vad vi tycker och så säger vi om det skulle passa att sända hos oss. Det ska inte vara så svårt att få sända här, har man en bra idé går det oftast. Vi hjälper till med resten, att ordna sändningstid och lära ut tekniken. Sedan rullar vi igång det hela!

Vilken typ av program sänds?
- Alla typer av program faktiskt. Allt som studenter och unga människor tycker om att lyssna på och göra radio av. Vi har många musikprogram, men också film-, poesi- och aktualitetsprogram. Vi har också program för utbytesstudenter och samhällsradio. Det enda som vi inte har är väl sport. Utbudet styrs av vad de som sänder är intresserade av.

Men, måste man vara ung för att få sända?
- Nej då! Man får vara i vilken ålder som helst. Men de som sänder hos oss idag är mellan 19 och 35, då är man ung, men man får gärna både sända och lyssna om man är äldre.

Är det bara studerande vid Göteborgs universitet som får göra radio hos er?
- Man behöver inte vara student alls. Numera är vi fristående från kåren och är vår egen verksamhet. Men många blir studenter när de jobbar här...

Om man inte vill prata i radio men vill arbeta på radiostationen ändå, finns det andra arbetsuppgifter?
- Även om radiopratarna gör allt själva, är tekniker, producenter och mixare, så har vi ibland andra som inte vill prata i radio. Vi har bland annat en hemsida som behöver fungera bra, musik som behöver katalogiseras och mycket teknik att ta hand om. Så det finns annat jobb!

text: tåve jernmark

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se