Han tjötar i studenternas radio

Pontus Gustavsson, radiopratare k103 hip hop
Studentradio. Pontus Gustavsson gör programmet Come clean i studentradion K103 varje fredag. Det handlar om hip hop och bärs upp av passion för musiken.
Under tre år har Pontus Gustavsson varit studentradion K103 trogen, alltid livesändningar och alltid samma glädje. Passionen för musik är det som driver honom framåt.

Varje fredag, tjugo minuter före sändning, möter Pontus de tre vännerna för att sända hiphop-programmet Come Clean på studentradion K103. Alla har med sig musik och temat för dagen är bestämt sedan tidigare via Facebook-kontakt. De laddar upp en spellista, kollar av att volymen står rätt inställd och ställer sig vid var sin mikrofon.

Inte nervös

"Jag lyssnar mycket på P-programmen"

Namn: Pontus Gustavsson
Ålder: 24 år
Bor: På Guld­heden i Göteborg.
Pluggar till: Kulturprojektledare på Kulturverkstan.
Lyssnar på: "P-programmen - alltså P1, P3 och de andra. Jag lyssnar mycket på musik och musikprogram."
Come Clean: Programmet har fått sitt namn efter en klassisk hiphop-låt med samma namn av Jeru The Damaja och görs av Pontus Gustavsson, Olof Börjesson, Arvid Sollenby och Sebastian Pettersson.
Come Clean sänds varje fredag mellan 19-21 på K103.
Programmet har också en hemsida: www.comecleanradio.se

Det är alltid direktsändning när Come Clean-gänget sänder, aldrig förinspelade inslag, vilket Pontus tycker är roligt.

- Först var det lite pirrigt men nu känns det inte alls. Allt bara flyter på!
Skulle något strula blir inte Pontus nervös.
- Jag är ganska tjötig och det går alltid att prata bort några minuter. Och vi har alltid en cd-skiva lättåtkomlig om datorn skulle krascha.

Lokalpatriotiska

Livesändningarna gör att artister som intervjuas måste vara på plats vid sändning eller tillgängliga på telefon. Och vill man ha lite förhandsinformation om hiphop-artister som uppträder i staden ska man lyssna på programmet samma kväll, tycker Pontus.
- Vi är lite lokalpatriotiska och bjuder in artister som spelar i Göteborg för intervju och har lite tema omkring musiken.
Pontus började sända hiphop-radio efter en radiokurs genom ungdomssatsningen Meeths i Göteborg. Det var för tre år sedan och nu sitter Pontus i en fåtölj i studentradions studio. Det ljusa håret är uppsatt i en tofs och den svarta jackan med rödorange foder ligger slängd vid sidan om.

Passion

Snart ska han till jobbet som mentalvårdare inom psykiatrin. Ett jobb som är nödvändigt, men ingen framtidsdröm.
- Jag jobbar så jag har råd att engagera mig i alla gratisprojekt, säger han och ler.
Förutom att prata i radio skriver han bland annat musikrecensioner för Sveriges största recensionssida Dagensskiva.com, är aktiv inom olika klubbarrangemang och skriver dessutom egen musik. Under vecko­dagarna läser han en KY-utbildning till kultur­projektledare. Förhoppningen och målet är att kunna livnära sig på det han älskar mest.
- Det är passionen för hip-hop och kärleken till musik som driver mig. Jag har svårt att tänka mig ett liv utan musik.
- Jag jobbar på hårt och så hoppas man att någon upptäcker en.

Bra kompisgäng

Tiden på K103 har varit lärorik, tycker Pontus.
- Jag har lärt mig grymt mycket om musik, tekniken förstås och jag har blivit med avslappnad och pratar på ett naturligt sätt.
Han tycker också att det har varit viktigt att de är ett bra kompisgäng som håller i programmet.

Vad karaktäriserar en bra radiopratare?
- Att man är avslappnad, rolig och personlig men kan ändå snabbt växla till att vara allvarlig. Att man har variation i rösten och att man har en passion, för det lyser igenom.

text och foto: tåve jernmark

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se