De bjuder på lunchmusik

Varje vecka bjuder studenterna på Artisten på lunchkonserter i ­lokalerna vid Näckrosdammen. Spionen tittade in för att få sig lite musikalisk spis och några ord med studenterna som bjöd.

Klockan är strax efter tolv då folk börjar droppa in i Ensemblesalen på Artisten. Några av dem, förmodligen pensionärer, slår sig ner på främsta raden av åhörarbänkarna. De får snart sällskap av studenter, vissa med medhavda matlådor, som slår sig ner kring de utställda borden. Lamporna släcks, scenljudet tänds och sången börjar. Det är lunchkonsert på Artisten.

Idag är det avgångsstudenter med inriktning på afroamerikansk tradition som står på scen. Konserten är en uppgift i Karin Bengmarks och Ingela Hellstens kurs, där alla studenterna har fått i uppdrag att välja en genre de inte är så bekväma med. Slutresultatet redovisas för intresserade medstudenter och alla andra som är sugna på musikalisk spis till lunch.

- Tanken med lunchkonserterna är att de ska vara en möjlighet för studenterna att visa upp sig, både för andra studenter och för allmänheten, berättar Tobias Egle, producent för lunchkonserterna.

Visar vad de lärt sig

Och för den musikintresserade finns det stora möjligheter att lyssna på allt från kammarmusik till musikal eller rock. I princip varje vecka ordnas minst en lunchkonsert, ofta flera. Publiken är välkommen att ta med sig en lunchlåda, eller bara komma och lyssna.
- Det ska vara enkelt för våra studenter att anordna en lunchkonsert och enkelt för alla som vill att komma hit och lyssna, konstaterar Tobias Egle.
Vissa av lunchkonserterna är liksom dagens konsert en del i en kurs, ett sätt för studenterna att visa upp vad de har lärt sig. Andra arrangeras av studenterna själva. Sammanlagt brukar det bli en tjugofem, trettio stycken under en termin, berättar Tobias Egle. Och publiken brukar hitta dit, åtminstone i form av andra studenter på Artisten. Vilket gör det extra nervöst, berättar Mikael Ekespong, en av studenterna som uppträtt i dagens konsert.
- Man vet ju att folk som går här har koll eftersom de spelar och sjunger själva. Då vill man sjunga bättre.

Pensionärer

Han tycker själv att det är roligt att gå på andras lunchkonserter, för att höra vad andra studenter sysslar med. Oftast är det dessutom hög nivå på framförandena, berättar han. Lunchkonserterna har därför också fått en liten stampublik, inte minst bland dag­lediga pensionärer.
Men studenter som inte går på Artisten kan ibland ha svårt att hitta dit, konstaterar Karin Bengmark, och får medhåll av studenten Emanuelle Brandström.
- Man kan ha med sig en lunchlåda och sitta och äta under konserten. Min syster som läser på Humanisten har börjat göra så.

Text och foto:
Lina Söderström

Information om Artistens lunchkonserter finns i Högskolan för scen och musiks nyhetsbrev. Mejla: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

(bild kommer: Musik på maten. Ida Eriksson och Johan Eriksson underhåller en musikintresserad allmänhet under en av Artistens lunchkonserter.)

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se