Ett lustspel i spritens tecken

Filosofspexet 2010
Tre skjutglada irländare. Björn Wessman, Ulrika Enander och Jean Pierre Gustafsson spelar Al Capones motståndare i kriget om Chicago. (Klicka på bilden för att se fler spexbilder.)


Spex - ett spektakel

Spex uppstod under mitten av 1800-talet vid de svenska universiteten, som en parodi på de klassiska dramer på latin och grekiska som ofta ingick i universitetsstudierna. Ordet spex är en förkortning av spektakel.

Spex i Göteborg:
Filosofspexet – här kan skämten berättas på konstig tyska eller genom oväntade referenser till litteraturen
Medicinarspexet – skalpellvassa skämt ur läkarstudentens perspektiv.
Handelsspexet – dyra skämt
Chalmerspexen – Bob (bara manliga skådespelare) och Vera (bara kvinnliga skådespelare). Skämten kan ha viss teknisk anknytning.

I ett dunkelt sken av krutrök och rungande musik tampas den unge Al Capone med skjutglada irländare och korrupta poliser. Spexet Maffia utspelar sig i 20-talets och spritförbudets Amerika och Spionen har tittat in bakom kulisserna för att hitta nerven i 2010 års Filosofspex.

De flesta har nog hört talas om det. Kanske till och med har en åsikt om det. Roligt eller löjligt? Genialiskt eller fånigt? En smaksak, kanske.
Hur som helst är spex något som engagerar. Dagen innan premiären kryllar Lingsalen i Studenternas hus av folk i färd med att förbereda gen­repet av Maffia, årets Filosofspex. Orkestern småspelar samtidigt som en knölig figur rör sig oroligt genom salen, det är föreställningens Al Capone som består av Agnes Leijon och en hiskelig massa skumgummi samt kritstrecksrandig kostym.

Många engagerade

Mitt i röran står Björn Hillberg, vice gardeskapten i Filosofiska lätta knästående spexargardet, med kortformen Filosofspexet. Han berättar att arbetet med spexet är ganska väloljat, något som springer ur att spexet funnits länge, egentligen sedan 1914.
– Det rör sig om ett 40-tal personer som jobbar med spexet varje år, säger Björn Hillberg. Synopsis för föreställningen är färdigt redan under våren året innan premiären. Sedan pågår casting, manus- och musikskrivande hela sommaren.

Improvisation

Årets filosofspex är skrivet av Stina Larsson och Johan Tano och innehåller allt som ett spex bör innehålla, till exempel anakronismer, öppningar för improvisation och skämt som måste vara roliga för både spextokar och oinvigda. Spex är en konstform som ställer höga krav på såväl skådespelare som författare och musiker.
– Ja, vi har exempelvis det typiska omtaget, där publiken kräver att en scen, eller sång, tas om, säger Björn Hillberg. Klassiska omtag är att någon ropar "omtag – roligare" eller "omtag – på tyska!". Det gäller att kunna improvisera.

Interaktion med publiken

Interaktionen med publiken är spexets nerv, men även något som kan verka skrämmande för en ny besökare.
– Många som kommer på föreställningen har själva hållit på med spex. Sedan består publiken av folk som känner någon i ensemblen, säger Björn Hillberg. Men jag tror, och hoppas, att de som kommer hit på grund av att de känner någon, kommer tillbaka nästa år – bara för att det är roligt!

Öppen för alla

Filosofspexet organiseras under Filosofiska fakulteternas studentkår, FFS. Lokalerna finns i Studenternas hus källare. Och det är inte bara den årliga spexföreställningen som ingår i spexlivet, förklarar Björn Hillberg. Då och då ställer föreningen upp med underhållning på företagsfester och födelsedagar. En revy sätts upp i början av hösten och varje tisdagskväll står dörrarna till lokalen öppna för allmänt umgänge.
– Föreningen är till för alla, inte bara studenter inom FFS, poängterar han och tar sedan plats på läktaren inför genrepet.
Det börjar med en rundmagad italienare i en bar...

Tips: Maffia spelas den 5, 12 och 13 februari. Mer info: www.spexet.ffs.gu.se

text och foto: stefan mathisson

Spexet i bilder (galleri):

Filosofspexet 2010Filosofspexet 2010Filosofspexet 2010Filosofspexet 2010

Lätta knästående spexgardets vice gardeskapten Björn Hillberg.Filosofspexet 2010 uppvärmning inför genrepet.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se