Kören som inte övar julsånger

indiekoren011
Sjunger ut smärtan. "Working for the church when your family dies!" Indie handlar om de stora känslorna.

Indie - musikgenren som blev en klädstil

• Indie är en förkortning av engelskans ord independent.
• Benämningen växte fram i Storbritannien under 1980-talet, där små oberoende musikbolag inriktade sig på utgivning av pop och rock som inte ansågs så kommersiellt gångbar.
• Musiken har rötter i 1960-talets brittiska poptradition och har utvecklats till en egen musikgenre och även inspirerat till klädstilar.

Vill du veta mer om indiekören, maila: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Under december månad tränar de flesta körer intensivt inför årets julkonserter. Detta gäller även Göteborgs indie­kör. Men till skillnad från kyrkokörer och akademiska körer övar de inte på julsånger.

- Aaa, oooo, I hated you, loved you too.
Så låter det när Spionen besöker indie­körens repetition, två trappor ovanför Hagabion, en söndagskväll i december. Ett trettiotal sångare står i ring och värmer upp rösten med rullande r och väsande s.

Göteborgs indiekör består av 60 sångare som gemensamt tolkar indiepop och rock.
- Vi är som ett stort coverband som sjunger känsliga bitar med egna arrangemang, säger David Gillblom, en av körmedlemmarna.

Luften vibrerar

Efter uppvärmningen ställer kören upp sig i stämmor för att sjunga låten "Intervention" av gruppen Arcade Fire. Nora Bjar, som leder dagens övning, uppmanar körmedlemmarna att "sjunga ut smärtan".
- Working for the church when your family dies!

Kören sjunger med sådan inlevelse och värme att luften vibrerar och det är konstigt att ljudet inte når bio­besökarna två trappor ner.
Idén till indiekören uppstod för två år sedan då grundaren, Ida Bergman, skrev en kommentar på facebook att hon ville starta en alternativ kör. Några dagar senare hade 20 personer anmält sitt intresse.
- Kören drivs idag inte av någon enskild ledare, utan bygger på ett gemensamt engagemang uppdelat i olika ansvarsgrupper, säger Rasmus Ekström, som sjungit i kören sedan början av terminen.

Låtar  man gillar

Rasmus är 24 år och läser till lärare i svenska och filosofi. Han är medlem i visions- och managementgruppen och berättar om varför han valde att gå med i just denna kör.
- Jag har varit med i andra körer tidigare, men det har antingen varit rena studentsångarkörer eller kyrkokörer. ­
I den här kören får jag sjunga låtar som jag verkligen gillar.

God förebild

Mikaela Hellström, som studerar på läkarprogrammet, håller med.
- Den här kören är mer opretentiös, den är inte religiös och man träffar folk från hela Göteborg, säger hon.

På frågan om vad som är speciellt med just en "indiekör" svarar Rasmus att det är en inställning till både livet och politiken.
- Vi vill verka för en hållbar utveckling med produkter och maktstrukturer och vi vill vara en god förebild ute i samhället, säger han.

"Ger kniven"

Nora Bjar framhåller istället fri­heten i en gemensam process, där ingen har en given ledarroll.
- Jag som trodde att vi var en opretentiös kör, säger Mikaela och alla skrattar.

Efter en och en halv timmes övning är det dags för fikapaus, där allt är vegetariskt och ekologiskt.
Innan Nora beger sig mot kaffet tipsar hon om årets julklapp: den nysläppta skivan "Göteborgs indiekör ger kniven".

"Inte klassiska jullåtar

David och Rasmus tycker att årets julklapp kan vara att bjuda någon på julkonserten "a Home for Christmas" i Annedalskyrkan den 16 december, en konsert till förmån för Göteborgs hemlösa.
Vad indiekören kommer att sjunga på konserten vill ingen av dem avslöja.
- Det blir inte några klassiska jullåtar, men vi kommer att bidra med en julig stämning, avslutar Nora.

text: erika boija
foto: fabian andrén

 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se