På var sin sida om en pelare står två små flickor i keramik. De är skapade av Eva Jonson, masterstudent i keramikkonst på HDK. – Jag tänkte på klasskillnaderna på 1800-talet när jag gjorde dem. PÅ kläderna ser man att den ena är rikare än den andra, säger hon.

Stämningsfull konst på Vallgatans vind

 

Ett par undandställda skor, en skir spindelväv som kastar skuggor på dörren, två små flickor från artonhundratalet.
I vanliga fall står den gamla vinden på Vallgatan 21 tom och öde. Men under den här veckan har den fått nytt liv – som utställningslokal för Högskolan för design och konsthantverks masterstudenter.

– Vi har alla fått vår inspiration från vinden. Vissa har tittat på historien, andra har tagit fasta på annat. En student har gjort smycken av saker man hittat på vinden, berättar Ea ten Kate, som pluggar textilkonst.
Hon är en av de fjorton masterstudenter som ställer ut sina verk på Vallgatan 21. Huset är från 1800-talet, och under en veckas tid har den gamla vinden fått nytt liv som utställningslokal.

Viktigt med ljus

För HDK-studenterna har den ovanliga lokalen utgjort en helt ny utmaning.
– Bara det att vi inte har det vanliga vita utställningsrummet att utgå ifrån. Här är det helt mörkt, så vi har fått jobba mycket med själva ljussättningen, berättar Ea ten Kate.
Även i sig själv är vinden märklig, påpekar hon. Exempelvis är en del av golvet belagt med kullersten.
– Det är inte riktigt vad man förväntar sig av en vind.

Fantasieggande

För en besökare tillför dock den ovanliga lokalen en helt annan dimension till utställningen. Få platser är lika fantasieggande som vindar, och att gå runt mellan konstverken på den mörka vinden blir lite som en upptäcktsfärd, där oväntade föremål väntar bakom balkar och i undangömda skrymslen. Ett undangömt skrivbord i ett hörn, en glänsande maskinliknande skulptur, nyckelhål som svävar i luften. Lite som ett besök i en annan, glömd värld.

LINA SÖDERSTRÖM

Utställningen pågår fram till den 3 november. Se fler bilder på www.facebook.com/gbgspionen

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se