Gå till sängs med en roman

 

Att läsa öppnar fönster till nya världar och gör oss till bättre studenter. Trotsa kurslitteraturens ­monopolställning i din bokhylla och skaffa dig en ny älskare, skriver Lasse Edfast.

Jag är på väg till Bokmässan och träffar en vän på Central­stationen. Vi pratar om böcker och hur svårt det kan vara att läsa skönlitteratur som student.
– Jag har haft Berättelsen om Pi i bokhyllan sedan jag började plugga utan att läsa den. Nu har jag pluggat klart och har kommit de första 30 sidorna, säger hon.
Jag känner igen mig i det hon säger. Innan jag började på universitetet läste jag Selma Lagerlöf, Robert Jordan, Paulo Coelho, Stig Dagerman, George Orwell, Harry Martinson och en mängd andra författare. Under mina fyra år på först biomedicin­programmet och sedan journalistprogrammet läste jag, förutom kurslitteratur, nästan ingenting alls.
I ingången till mässan får jag mässtidningen i handen. Det är tema Rumänien och Mircea Cartarescu, framstående författare i landet, är intervjuad: "En ny bok är som ett fönster i din vägg. Eller som en ny älskare. Den är en hel värld, med sitt eget väder, sin flora och fauna, en ny planet."
Ja, precis så! Det var ju därför jag älskade att läsa som tonåring. Jag solade på en planet långt bort och såg idéer och varelser jag aldrig förut sett. De böckerna finns bevarande på familjens lantställe där varje sida är en torkad blomma med påminnelser om andra världars sommarängar.

Inte mycket forskning

På bokmässan är programmet fyllt av punkter som "Hur kan vi vända den nedåtgående trenden i läsförståelse?", "Jag har aldrig läst en bok'" och "Men läs då unge!". De handlar alla om hur skolan ska få barn och unga att läsa mer, eller i varje fall lära sig läsa.
Ingenstans argumenterar någon för vikten av att fortsätta läsa, och inte finns det mycket forskat om läsning bland studenter heller. Jag vet bara att alla de studenter jag pratar med säger samma sak: skönlitteraturen saknar sin plats i studentlivet, både hos dem och hos deras vänner.

En fara för rättsväsendet

Det finns naturligtvis undantag. Leif Alsheimer, universitetslektor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, ville kanske göra sina elever till sådana då han införde skönlitteratur som ett obligatoriskt inslag i det affärsrättsliga programmet. "En jurist som inte läst Brott och Straff är en fara för rättsväsendet!" konstaterar han i ett program från UR och berättar sedan att hans elever under sin studietid ska läsa ungefär 120 böcker samt diskutera dessa. När Högskoleverket sedan utvärderade kursen kom de fram till att "bildningsinslaget utvecklar ... studenternas empatiska förmåga, skärper deras kapacitet att se historiska processer samt fördjupar deras förståelse för olika kulturella, religiösa, ekonomiska och politiska grupperingar i omvärlden."
Även den amerikanske filosofen Martha Nussbaum beskriver hur skönlitteraturen är "viktig för ett aktivt kritiskt medborgarskap där vi kan se andras liv och reagera med sympati eller ilska och framför allt medlidande", och Carin Waluszewski konstaterar i sin D-uppsats Skönlitteratur i professionsutbildningar att "behovet av den mogna människan som kan tänka, reflektera och handla på ett klokt sätt, kort sagt en bildad människa" är argument för att läsa skönlitteratur vid universitetet.
Samtidigt konstaterar hon att skönlitteratur som en del i utbildningen återfinns endast som ett fåtal spridda projekt likt Leif Alsheimers.

Vänta inte

Kanske är en förändring på gång. Somliga säger att den klassiska bildningen, som annars inte värderats så högt på svenska lärosäten, blir viktigare i ett samhälle där Google ersätter faktakunskap, vilket skulle kunna vara en av anledningarna till att kulturkanon börjat diskuteras. Vissa läkarutbildningar har infört skönlitteratur i utbildningen, och när tillräckligt många universitetslärare är förbannade över att deras studenter knappt kan skriva kommer de kanske få dem att läsa.
Men varför vänta tills skönlitteraturen kommer till dig via en kursplan? Trotsa kurslitteraturens försök till monopolställning i din bokhylla och slå upp ett fönster i din vägg. Tycker du sen att en hel älskare är för tidskrävande hoppas jag ändå att du kostar på dig en rad engångsligg i exempelvis novellsamlingen The thing around your neck av Chimamanda Ngozi Adichie, det är du värd.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se