Lästips från Spionens läsare

 

Nämn en av dina favoritböcker och varför du gillar den, bad vi i samband med tävlingen i Spionen nr 5, och svaren vällde in. Så om du funderar på vad du ska läsa härnäst, men inte vet vad du ska välja, kommer här en lista på förslag.

Temeraire-serien av Naomi Novik
Den utspelar sig under Napoleonkrigen och skildrar denna period på ett mycket realistiskt sätt, men med en twist: förutom armén och flottan har man luftbataljoner som utgörs av drakar.
Böckerna har en perfekt balans mellan spänning, humor och tragedi, med huvudpersoner som man inte kan låta bli att älska. De lyckas vara fantasy, men samtidigt otroligt realistiska.
/ Karin Olsson

Sagan om ringen av JRR Tolkien
Från sagan om ringen strömmar
dramatik , spänning och nya drömmar!
/ Irene Carlander

Pilgrimsresan av Paulo Coelho
Boken beskriver hans egen resa utmed pilgrimsleden och refereras till i många av hans andra böcker. Den handlar om hans egen andlig resa under vandringens gång och skildrar vackert miljöer och de fenomen som han upptäcker och tar med sig genom livet. Boken är en härlig flykt från dagens stress!
/ Linus Nilsson

Även tystnaden har ett slut av Ingrid Betancourt
I boken berättar Ingrid Betancourt om sin tid med FARC-gerillan i Colombia där hon hölls fängslad i flera år. Berättelsen som är sann är gripande men samtidigt svår att ta till sig. Det verkar tidvis vara småsaker som förstoras upp av människor som är vana vid ett bättre liv, men samtidigt ligger det en desperation bakom det hela, en djup sorg och smärta från en kvinna som kämpar för att våga fortsätta tro på en framtid i frihet. Den har ett djup som är svårt att förstå för mig som inte upplevt detsamma, men är samtidigt otroligt gripande.

Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic
Jag är inte särskilt intressead av fotboll, men är intresseras av att läsa om andras berättelser. Alla har sin engna unika bakgrund som har påverkat sig själv på ett eller annat sätt, och varit med och påverkat vem man är idag. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad, men det var något som fick mig att inte vilja lägga ifrån mig den här boken.
/ Caroline Röhricht

Öar i strömmen av Ernest Hemingway
För att den skildrar åldrandeprocessen fantastisk insiktsfullt.
/ Patrik Agne

Munken som sålde sin ferrari av Robin Sharma
Boken får en att se saker och ting från andra perspektiv. Får människan att inse, att det finns ett inre, bortanför ytan. Tro det eller ej, men den påvisar att alla faktiskt kan ändra sina liv.
/ Madeleine Käck

Impro av Keith Johnstone
Detta är en bok jag återkommer till ibland, egentligen en slags instruktionsbok till improvisationsteater men blandat med Keiths eget liv – han var en internatskolad brittisk pojke som i vuxen ålder arbetade som lärare och hur han genom kamp och improvisationsövningar återfår spontaniteten och därmed livsglädjen.

Shantaram av Gregory David Roberts
En bok jag plöjde från första till sista sida på ett dygn för att den var så häpnadsväckande och spännande. Hans liv var så långt ifrån hur mitt är men ändå kunde man känna med karaktärerna och verkligen leva sig in i berättelsen. En fantastisk historia!
/ Ida Lindman

Statsrådets fall av Bo Baldersson
Mina favoritböcker inom alla kategorier kommer nog alltid att vara böckerna om statsrådet av Bo Balderson. Dessa böcker är så otroligt roliga, smarta och liknar inte något annat jag läst. Att jag kan uppskatta dem så mycket som jag gör trots att jag inte ens levde när de skrevs och därför från början inte hade någon relation till de flesta av de politiker och händelser som beskrivs, är ett bevis på hur geniala dessa böcker faktiskt är.
/ Amanda Lindgren

Innan du somnar av Linn Ullman
För att hon blandar vardag, magi och humor på en fantastiskt sätt.
/ Sofia Skönblad


Mästaren och Margerita av Michail Bulgakov
En perfekt blandning av allvar, humor och skrytfaktor! Den fick mig att läsa ryska på gymnasiet en gång i tiden. Synd bara att entusiasmen för boken inte gjorde mig bättre på att prata ryska...
/ Émelie Vangen Lindgren

Vem skall trösta Knyttet? Av Tove Jansson
För att den är just – trösterik.
Katarina Lorentzon

Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
Jag tycker det är en underbar berättelse om hur människor genom att hålla samman och ta vara på varandra kan ta sig vidare trots eländiga villkor. Samtidigt är det en viktig del av vår moderna ekonomiska historia, industrialismens genombrott och den långa vandringen från fattig-sverige mot välfärdsnation. Senast jag läste den slogs jag av att vi tyvärr kan börja se fattig-sverige komma tillbaka.
/ Fredrik Ståhle

Väggen av Marlene Haushofer
Den är gåtfull och naturlyrisk, handlar om en kvinna som rest med några vänner ut i ett fantastiskt alplandskap och plötsligt finner sig vara ensam och avskärmad genom en transparent vägg som står mellan henne och omvärlden. Hon lever ett stilla liv och försöker förstå vad som hänt... En berättelse som rör sig mellan Science Fiction och en psykotisk upplevelse. Läste den första gången För 10 år sedan och den hänger kvar. Lika förunderligt gåtfull. Rekommenderas!
/ Mika Becker

Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski
Det är en otroligt skarp skildring av hur det är att växa upp med missbruk och hur barndomens avtryck följer med hela livet. Boken ger styrka åt de som känner igen sig och förståelse åt de som inte gör det.
/ Olga Winsö

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Underhållande mänsklighetsförakt som aldrig åldras. Dessutom i nog kompakt format för att man ska mäkta med parallellt med studierna...
/ Viktoria Lindén

Sandbankarnas gåta av Erskine Childers
En fantastisk bok. Speciellt nu på hösten så passar den att läsa. Det är en bok som utspelar sig på Nordsjön på hösten och den skapar en väldigt speciell stämning. Det är väl just stämningen i boken som är det viktiga, tycker jag.
/ Olis Oljelund

Vindens Skugga av Carlos Ruiz Zafón
För att man kan sjunka in mysterier och drömmer och man förstår ju varför man kan glömma sig själv helt i en bok.
/ Joraine Rössler

Happy Sally av Sara Stridsberg
För dess enormt vackra språk, unika bildskapande och alldeles egna form någonstans mittemellan poesi och roman där berättelseflagorna långsamt plockas samman för att bilda en enhet i slutet. Boken berättar om den sorgsna kanalsimmarmodern Sally Bauers väg mot sin undergång - en bok som förändrade min syn på litteratur litegrann!
/ Lisa Grettve

Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagercrantz
En rådbok om språk och skrivande.
/ Jens Vilhelmson

Slakthus 5 av Kurt Vonnegut
För den har så många nivåer: allvar, humor, science fiction, äkthet och total oförutsägbarhet.
Malin Öberg

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se