De spelar sig genom studierna

I-am-you-we-are_studenter_musik_instrument-mandolin-anahita
Ett GU-band. Tre av medlemmarna i I Am You We Are pluggar på GU. Anahita Apifera (bilden), sång, gitarr och mandolin finns på sjuksköterskeutbildningen. Ida Stjernman, flöjt och trummor, pluggar musikvetenskap, Ellen Hallin, dragspel och klaviatur, läser till musiklärare.

Lyssna på I Am You We Are

Myspace: www.myspace.com/iamyouweareband

Bandet spelar även på Sticky Fingers den 21 oktober

Ett riktigt studentband, så skulle I Am You We Are kunna kallas. Spionen har träffat bandet som låter som få andra och där tre av medlemmarna pluggar på Göteborgs universitet.

Det började egentligen för ett år sedan, när Phoenix Slättner tyckte att det vore kul att ha ett band. Han kände till Anahita Apifera som spelade och skrev musik. Så drog de igång, snart fick de sällskap av Ida Stjernman och Ellen Hallin. Då hade de precis gått ut gymnasiet.

Nu står bandet I Am You We Are med en ep-skiva, en höst fylld med spelningar och en nya utmaningar med studier på Göteborgs universitet att hålla reda på.
- Det är helt klart svårare att få tiden att gå ihop med repningar och studier nu efter gymnasiet, konstaterar Ellen Hallin när vi träffas i replokalen högst upp i Musikens hus.

Mycket musik

För flera i bandet är det musik dygnet runt som gäller. Anahita, Ida och Ellen är med i några andra band. Ellen och Ida pluggar dessutom något musikrelaterar på universitetet, Ida läser musikvetenskap och Ellen Hallin läser till musiklärare.
- Det är klart att det kan bli lite mycket musik ibland, det är skönt när det är tyst också, säger Ellen samtidigt som hon plockar upp sin filofax, en ägodel som verkar vara lika värdefull som dragspelet.
- Utan den här skulle det aldrig gå, jag har ett jobb vid sidan om också, och så ger jag pianolektioner och spelar i ett kletzmerband tillsammans med Anahita och Ida, säger Ellen
- Ja, det är en under att du hinner repa med oss överhuvudtaget, skrattar Phoenix.

"Konstigt men bra"

Bandet har ett väldigt eget sound, något som både de själva och resensenterna brukar konstatera.
- Ja, vi skiljer oss nog från mängden. Och eftersom de allra flesta spelar indiepop eller hårdrock idag, så hamnar vi liksom i en egen fåra säger Phoenix.
- Folk säger att vi låter konstigt men bra. Men jag tror att det som överraskar är att vi använder många udda instrument, faktiskt. Låtarna skulle kunna spelas med klassisk popuppsättning, bas, trummor, gitarr - medan vi försöker med flöjt, dragspel och något annat spännande, säger Ida Stjernman.

Från sms till lokalen

Och det finns några instrument att välja på. Anahita, Ellen och Ida hanterar minst fyra instrument var. Själva grunden till låtarna springer oftast ur ett mer eller mindre avancerat samarbete mellan Anahita och Phoenix, berättar de.
- Jag skriver kanske texter eller ofta textrader som jag sms:ar till Anahita, säger Phoenix.
- Och sedan säger jag ja eller nej, skrattar Anahita. Jag brukar skriva ner direkt i telefonen. Ibland spelar jag in idéerna på den också.

I replokalen möter sedan Anahitas och Phoenix alster de två klassiskt skolade Ellen och Ida. Tillsammans börjar de börjar styra upp arrangemanget.
- Det växer liksom fram, och vi testar olika instrument, experimenterar, säger Ida.

Hur når ni ut med er musik?
- Ett av de bästa och enklaste sätten är att utnyttja Facebook. Det är ett bra sätt att få folk att komma på spelningar eller gå in på Myspace och lyssna på skivan, säger Anahita som sköter bokningarna.
- Jag tror att skivan kan göra så att folk lyssnar på oss på ett nytt sätt, jämfört med när vi spelar live. Det är alltid svårt att få ett bra liveljud när man har udda instrument, inte alla ljudtekniker klarar det, säger Ida.

Phoenix är den ende i bandet som inte pluggar på universitetet. Han går fortfarande i gymnasiet men har planer på att plugga vidare, kanske till kock. Anahita har pluggat på sjuksköterskeprogrammet i ett år nu
- Det var som sagt väldigt annorlunda att ta steget ut i universitetsstudier. Tidigare var det enklare att finna tid för att repa och göra musik. Nu måste man ju plugga också, och så dyker det upp en tenta dagen innan spelningen.

Vad gör ni om tre år?
- Förhoppningsvis har vi släppt en eller två skivor till vid det laget, säger Phoenix
- Då är jag klar med utbildningen. och kan tänka mig att dela upp livet 50/50 mellan jobb och olika musikprojekt, säger Anahita.


text och foto: stefan mathisson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se