Extrajobbet lär journalisten att lyssna

sanna
Flexibelt, roligt och bra betalt. Sanna Jansson arbetar extra på ett gruppboende i Göteborg.
Extrajobbet på gruppboendet är bra betalt och går alldeles utmärkt att kombinera med studier, tycker Sanna Jansson. Under de senaste fyra åren har hon arbetat på fyra olika boenden och upplever att jobbets karaktär kan variera mycket från ställe till ställe.

Hur fick du ditt jobb på gruppboendet?

- Jag fick det när jag flyttade hit till Göteborg för tre år sedan. Jag hade arbetat på ett annat boende i Örebro tidigare och min chef där gav mig numret till min nuvarande chef.

Vad är det bästa med jobbet?

- Det är ett väldigt bra att ha som student. Jag kan hoppa in när jag kan och det är ganska bra betalt, speciellt när på natten. Dessutom så gillar jag det boendet där jag jobbar nu väldigt mycket. Jag har varit där ett tag nu och kan rutinerna och har lärt känna de som bor där. De bästa passen är på söndagar. Det är 12-timmars pass och med OB-tillägget tjänar man ganska bra.

 

Hur går det att kombinera med dina studier?

- Det är ett perfekt arbete att kombinera med studier. Jag jobbar när jag kan och det brukar ofta finnas mycket tider, om man vill hoppa in. Det är ganska lugnt när jag väl är där och vi gör mycket roliga saker som att åka på utflykter och laga mat tillsammans. Det är inte så stressigt och det kan vara skönt att komma ifrån plugget ibland.

Vilka nackdelar finns det?

- Det tar ganska lång tid för mig att ta mig dit eftersom det ligger på andra sidan av stan, jämfört med var jag bor. Men jag har lärt mig att sova på vagnen.

Tror du att du kommer att ha nytta av att ha jobbat på gruppboende i ditt framtida yrke som journalist?

- Ja, det tror jag. Man lär sig att bemöta människor som inte beter sig enligt de samhälleliga normerna och lyssna på vad de har att säga.

Kan det vara fysiskt ansträngande?

- Det kan det vara men det boende där jag jobbar nu är ofta inte det. Några av de boende är utåtagerande och det kan ibland kräva en fysisk ansträngning men jag tycker inte att det är så svårt. Jag är van. Men jag har arbetat på andra boenden som har varit jobbigare. På det förra stället kunde jag gå svettig från jobbet och vid ett tillfälle fick jag mina glasögon förstörda.

Är detta ett jobb som du skulle rekommendera till andra studenter?

- Absolut! Det går bra att kombinera med pluggande och är hyfsat betalt. Och det är jävligt trevligt.

text och foto: katharina hedström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se