Extrajobb för stark student

sofiavalegardwebb
Sofia Valegård är instruktör i krafttag på Fysiken
Sofia Valegård har det svettigt på jobbet. Svettigare än de flesta. Hennes jobb är att få Göteborgs studenter att lyfta tungt, dansa och balansera på bollar. Sofia Valegård är instruktör på Fysiken.

Hur fick du ditt jobb?
– Jag kommer från Värmland och har jobbat som instruktör i step och aerobic i Säffle. När jag flyttade hit började jag träna på Fysiken. När de senare sökte instruktörer anmälde jag mig.

Hur funkar det att kombinera jobbet som instruktör med att studera?
– Jättebra. Det är ett bra avbrott från studierna, och så ligger mina pass på bra tider. Ibland har jag fått byta pass på grund av obligatoriska moment, annars har det funkat bra.

Kommer du att ha nytta av ditt extrajobb i ditt jobb som lärare?

– Jag har jättemycket nytta av det! Det har gjort att jag känner mig mycket mer bekväm med att stå framför en grupp och leda. Eller med att planera och lägga upp ett pass eller lektion. Och självklart har man nytta av att man tränar fysiskt, särskilt om man som jag ska bli idrottslärare.

Kommer dina blivande elever att få prova på det du jobbar med här på Fysiken?
– Det har de redan fått! När jag har varit ute på praktik har jag ibland kört aerobics eller dansmix. Det möts med olika grader av entusiasm. Men det här är ju min starka sida, jag är inte handbollsspelare utan håller på med musik och dans.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Jag tycker att det är kul med människor. Och det känns viktigt att träna och röra på sig och få andra att göra det. Det är inte alltid man tycker att ”Åh vad kul” när man går till jobbet, men man får så mycket tillbaka.

Händer det att dina klasskompisar dyker upp på dina pass?

– Ja, jag har försökt locka hit dem. Det är alltid kul att ha kända ansikten bland deltagarna.

Är det väldigt fysiskt jobbigt att jobba som instruktör?

– Det beror lite på. I till exempel aerobic och dansmix kan man inte lägga sig så lågt. Man måste göra rörelserna större än alla andra för att alla ska se. Men i krafttag kan man lägga på lite lättare vikter, och i corebollen kan man hoppa av bollen om man blir trött och gå runt och instruera istället.

text och foto: lina söderström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se