Med huvudet i det blå

Doktorand Frans Olofson
Doktorand Frans Olofson söker efter bös i luften.
Klimatfrågan ligger Frans Olofson varmt om hjärtat. Det är en av anledningarna till att han ägnar sig åt att skjuta laserstrålar mot himlen. Spionen har träffat en doktorand som bryter ny mark - eller luft egentligen.

Atmosfärsvetenskap kallas ämnet. Det är en ny inriktning inom naturvetenskapen för den som är intresserad av atmosfären, dess koppling till människan och samhället samt interaktionen med hav, land och biosfär.
Under sin tid som doktorand har Frans Olofson studerat luftkvalitén i Göteborg genom att använda en så kallad LIDAR, ett optiskt instrument som nyttjas för höjdupplösta mätningar av mängden aerosol i atmosfären.
- Jag skickar upp en laserstråle rakt upp i luften. Jämte den står ett teleskop och samlar upp ljus som sprids tillbaka ner till marken.
Ju mer ljuset sprids tillbaka, desto mer "bös" är det i luften, förklarar han och jämför med hur det kan vara i hollywoodfilmer.
- I filmer är laserstrålar häftiga och man kan blåsa rök på strålen. När rökpartiklarna kommer in i strålarna sprids ljuset och man ser dem.

"Välj ämne efter intresse"

Namn: Frans Olofson
Ålder: 32
Utbildning: Högskoleingenjör (3 år) i kemi på Chalmers. Fristående kurser i kemi och matematik, 3 år, på Göteborgs universitet. Snart doktor i naturvetenskap med inriktning mot miljövetenskap.
Tips till blivande doktorander: Välj inte forskarämne på andra grunder än intresse; tveka inte att ta hjälp från annat håll; utnyttja tiden så mycket som möjligt åt nöje.

För Frans Olofson började det hela med en fascination för kemi.
­­- Jag inledde mina studier på Chalmers ingenjörsutbildning. Men det var ett misstag kände jag efter en tid, det var för mycket teknik med i bilden.
Efter ett tag halkade han in på området fysikalisk kemi. Nyligen blev han klar med sin doktorsavhandling i atmosfärsvetenskap. Något som har tagit längre tid än han trott.
- Det har varit stressigt ett tag, men jag fick förlängd deadline mot slutet. Att det har dragit ut på tiden beror delvis på att jag har varit seg stundtals. Men jag fick till exempel även vänta i ett års tid på ett optiskt filter.

Viktigt för debatten

Med sin laser mäter Frans Olofson även polarisationseffekten hos cirrusmoln. Något som kan leda till en ökad förståelse för klimatförändringar.
- Cirrusmoln täcker i snitt 30 procent av atmosfären. Hur mycket strålning som absorberas och hur mycket som studsar ut styr jordens klimat till stor del.
Frans Olofsson tycker att forskningen som utförs är en viktig del av den klimatdebatt som förs.
-Vårt klimat mår inte bra idag. Tyvärr tror jag inte att min forskning kommer att öppna upp ögonen för speciellt många. Fast någon gång har jag kanske svamlat om det på en lördagskväll, säger han och skrattar.

Leva för arbetet

Även om livet som doktorand kan vara påfrestande, så trivs ändå den unge klimatforskaren med sitt yrkesval.
- Emellanåt har det varit väldigt stressigt. Men det går upp och ner. Man får resa en del, till konferenser framförallt. Min första var i Budapest, sen dess har jag bland annat varit i Gent och Tel Aviv.
Dock har han svårt att se sig själv forska på heltid under återstoden av sin karriär.
-Som doktorand får man leva för sitt arbete känns det som, och det vill jag inte göra för evigt. Den sista tiden när jag arbetat på min doktorsavhandling har jag inte haft något liv.

Text: Per-Ola Mjömark
Foto: Stefan Mathisson

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se