En ranger på fjärilsjakt

Tog steget. – En professor från skolan tipsade om jobbet. Då var jag i Värmland och rapporterade in fjärilar, men tänkte att jag kunde slänga iväg ett mail, säger Maria Blomkvist som började som vikarie, men nu har fast arbete på konsultföretaget Norconsult. Ett anteckningsblock, penna och lupp är nödvändiga arbetsredskap när hon gör fältrapporter för företag och myndigheter. Fjärilshåven använder hon bara ibland.
Tog steget. – En professor från skolan tipsade om jobbet. Då var jag i Värmland och rapporterade in fjärilar, men tänkte att jag kunde slänga iväg ett mail, säger Maria Blomkvist som började som vikarie, men nu har fast arbete på konsultföretaget Norconsult. Ett anteckningsblock, penna och lupp är nödvändiga arbetsredskap när hon gör fältrapporter för företag och myndigheter. Fjärilshåven använder hon bara ibland.
Maria Blomkvist valde rangerprogrammet av passion, utan tankar på karriären. Efter examen fick hon anpassa sig efter solen och årstidernas växlingar för att få jobb. Nu har hon landat i ett elegant kontor på Lindholmen, som konsult med grön kompetens. Men det händer att hon längtar tillbaka till skolan.

– Jag tänkte inte så mycket på arbetsmarknaden, förutom att det kunde bli svårt. Jag pluggade för att det var roligt.
Maria Blomkvist tar ner fjärils­håven från väggen i arbetsrummet på Lindholmen. Så hänger hon luppen över den regntäta jackan.
– Jag ville vara i naturen och jag ville träffa människor, men jag visste inte så mycket om var jag skulle kunna arbeta, säger hon.

{niftybox background=#e8e8e8,textcolor=#1C1C1C,width=50%,float=right,textalign=left,font=Arial,fontsize=12px}

"Det finns någon att lära sig av vid varje nytt problem man ställs inför"

Namn: Maria Blomkvist
Ålder: 29 år
Yrke: Naturvårdsbiolog på konsultföretaget Norconsult i Göteborg.
Studier: Två år konstnärlig folkhögskola, en termin praktisk filosofi, basår i biologi, rangerprogrammet som är ett biologprogram specialiserat på naturvårdsbiologi. Det omfattar 180 högskolepoäng och innehåller bland annat praktisk naturvårdsförvaltning, pedagogik och kommunikation mellan naturvården och andra områden i samhället.

Tre tips för karriären:
• Du knyter kontakter redan i skolan! Underskatta inte relationer till klasskamrater, lärare och andra du träffar under tiden på universitetet.
• Våga försöka! Du måste inte vara jättebra på något när du börjar jobba med det, man lär sig under tiden. Naturvård är exempelvis ett jättestort ämne, ingen kan allt. Däremot finns det alltid någon som är jätteduktig på någon viss organismgrupp eller liknande, så det finns någon att lära sig av vid varje nytt problem man ställs inför. Ett tu tre ringer någon och frågar om något som man själv kan...
• Välj en utbildning som handlar om något du brinner för! Det är den elden som gör att man orkar ta sig igenom jobbiga perioder både på universitetet och i arbetslivet, och som gör att man får jobb. Det märks om du gillar det du gör!

{/niftybox}

Det är två år sedan Maria tog examen från rangerprogrammet – en av biologutbildningarna på Göteborgs universitet. Nu jobbar hon som konsult på ett stort företag som gör inventeringar och bedömningar av naturen vid till exempel vägbyggen eller när ett område ska skyddas.
– En dag är det fjärilar, en annan tittar jag på nattvioler och nästa är det en bottenfaunaundersökning, säger hon medan vi går ut till i bilen. På vägen passerar vi arbetsrum för landskaps­arkitekter, ingenjörer och geologer.

Konkurera med klassen

För ett år sedan gick hon samma väg efter en och en halv timmes anställningsintervju.
– Av sju personer! Jag blev förvånad när jag såg att de var så många, för resten av ansökningsprocessen hade varit ganska informell. Men det var bra, då hann jag inte hetsa upp mig så mycket i förväg, berättar hon.
Det blev en andra intervjuomgång. Där ställdes Maria mot en av sina gamla klasskompisar.
– Vi brukade skoja om det redan i skolan, att vi kommer att slåss om samma tjänster sen. Men det kändes ändå lite konstigt när det hände.
Vi lämnar bilen vid en skogsdunge. Jag ser träd och gräs och buskar. Med Marias ord är det "en blandskog som har ganska skiktad struktur med både yngre och äldre individer". Hon förklarar att många av hennes uppdrag är precis såhär. Hon åker till en plats, går omkring och skriver ner vad hon ser. Inne på kontoret sammanställer hon rapporter till sina kunder.

Men hennes första biologjobb var annorlunda. Under två sommarlov arbetade hon för Skogsstyrelsen och utbildade skogsägare i hur de kan bruka sin skog utan att förstöra vattnet.
– Det gäller att se till att man hoppar i baljan och vågar prova, säger hon om att börja i sin egen bransch två år före examen, och berättar om den gästföreläsare som blev som en mentor för henne.
– Han hjälpte mig med praktik, som ledde till projektanställningen på Skogsstyrelsen. Även om jag inte var färdigutbildad så visste de att min mentor fanns som stöd om det skulle vara något.

Myndigheter och projekt

Efter examen följde fler projekt. Sommaren är högsäsong för biologer och jobben kan, liksom naturen, förändras med vädret. När sommarjobbet var fjärilsinventering arbetade Maria om det var sol, eftersom fjärilar har väldigt specifika väderkrav.
– Skulle jag träffa en kompis fick jag säga: vi kan ses om det är dåligt väder.

Många av Marias tidigare uppdrag har varit för statliga myndigheter och projekt. Under utbildningen var hon knappt medveten om att det också fanns en privat karriärväg, hos företag med hundratals anställda.
– Det är ju mer business att jobba som konsult. Det tar ett tag att lära sig. Ekonomin blir mer påtaglig här, eftersom jag fakturerar mina egna kunder nu. Det lärde vi oss inte alls i skolan.
Regnet hänger i luften när vi kör tillbaka till huset med den stora företagsloggan. Vi pratar om hur skönt det är att faktiskt få en fast anställning trots att man har valt utbildning efter passion. Och lyckan i semester efter fyra somrar i rad med jobb långt bort från Göteborg. Trots det kan Maria sakna skolan ibland.

– Man fick lära sig nya saker på ett nyfiket och helt öppet sätt. Här lär jag mig också nytt, men det finns alltid en kundrelation i bakgrunden att tänka på.

text: vera hovne
foto: jessica bentsen

Bildgalleri:

Biologen Maria Blomkvist har läst rangerprogrammet på GU.JB_Biolog_3På jakt. – Det svåra med fjärilar är att de bara flyger om det är sol. Annars sitter de och väntar, säger Maria Blomkvist som läst rangerprogrammet på GU.  ”Det finns någon att lära sig av vid varje nytt problem man ställs inför”

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se