Praktiken tog henne ända till Milano

fredrika
Fredrika Jacobsson på förvaltningsprogrammet gör sin praktik på svenska exportrådet i Milano.

Efter fyra år av statsvetenskapliga studier knyts säcken ihop i Milano. Fredrika Jacobsson läste förvaltningsprogrammet, men hade ingen aning om att hon skulle hamna där hon är idag.

Fredrika Jacobsson avverkar nu sin sista termin på förvaltningsprogrammet i form av en ­termins praktik på svenska exportrådet i Milano. Hennes sysslor som praktikant är väldigt varierande.
- Jag sysslar med allt som rör svenska företags intressen i Italien.
Detta innebär främst att undersöka specifika marknadsområden på uppdrag av olika företag, arbete med logistik­frågor och annat som kan bidra till svenska företags framgång och tillväxt i Italien.
- Just nu arbetar jag åt Stockholms miljöborgarråd som skall anordna ett miljöseminarium i Rom och Milano, berättar Fredrika.

Tog själv kontakt

Gymnasiala studier i italienska samt en efterföljande vurm för allt italienskt fick henne att bestämma sig för att åka till Italien och lära sig språket ordentligt. Förra våren studerade hon därför i Pavia, tre mil söder om Milano, i form av en Erasmustermin. Där väcktes tanken på att lägga den kommande praktiken i Italien, varpå Fredrika helt sonika besökte svenska exportrådet, introducerade sig själv och undersökte om en praktik skulle vara möjlig. Nu har hon praktiserat där under hösten.

Fredrika uppmanar andra att tänka utanför ramarna; hon menar att man nödvändigtvis inte behöver jobba med något som är exakt relaterat till ens utbildning. Hon ser utbildningen som ett verktyg för att hitta sin väg till just det som man vill syssla med.
- På exportrådet jobbar såväl ekonomer som jurister och civilingenjörer, berättar hon.
Fredrika poängterar särskilt vikten av att prova på så mycket som möjligt innan man stakar ut vägen framför sig. Hon menar att det är omöjligt att veta vad man kan förvänta sig av arbetslivet innan man har provat på det.
- Mitt råd är att testa mycket, ta sommarjobb som är relaterade till det du kan tänkas vilja arbeta med senare. Det är först efter min utbytestermin och praktik som jag har hittat min nisch.

Nöjd med valet

När Fredrika började läsa på förvaltningsprogrammet för fyra år sedan var hon mer inne på att välja en politisk inriktning. Efter tre terminer började hon tycka att en ekonomisk inriktning kändes både mer handfast och mer intressant. Dessutom var hon sugen på att jobba inom näringslivet. Idag är hon nöjd med sitt val.
- Det är detta jag vill jobba med. Inte med redovisning eller som controller, men gärna utomlands. Helst med personalansvar.
Men Fredrika är nöjd med sitt val och ångrar inte att hon till exempel inte valde ekonomprogrammet.
- Sverige har så mycket med kommun och förvaltning att göra! Dessutom måste man lita på att man vet vad man vill och att man får ett jobb inom detta. Det gäller att skaffa sig en del kunskaper själv, att via universitet men även med hjälp av andra erfarenheter hitta sin väg.
Text: Susanna Forssblad
Foto: Privat

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se