Anna tog sig fram i filmens värld

Anna Jartin tog sig fram som kostymassistent.Civilingenjör med inriktning på kemi. Det var planen när Anna Jartin började plugga på Chalmers för över tio år sedan. Det blev inte riktigt så. Inte ens i närheten faktiskt.

För efter en lång och bitvis snårig resa genom kemiska formler, engelsk grammatik, etnologi idé och lärdomshistoria, dramatik, folkhögskola och tre år vid Wimbledon school of art landade hon till slut, sju år senare bakom kulisserna vid Sveriges hittills dyraste filmproduktion: Arn – Tempel­riddaren.
Som kostymassistent.
– Jag hade bestämt mig redan när jag började plugga att jag skulle vara klar och utbildad innan jag var 30. Och jag var faktiskt färdig tidigare Det brukar jag gotta mig åt, säger 31:årige Anna Jartin, och fnissar.

Idag har hon en fil. kand (bachelor degree) i teaterkostym. Examen tog hon vid Wimbledon school of art efter en treårig utbildning. Men vägen dit var som sagt lång, även om intresset för att jobba i textil funnits där hela tiden.

– Mormor jobbade med textil och det var hon som lärde mig att sy, så det har funnits med länge, tillsammans med intresset för teater och medeltidskläder.
Tiden på Chalmers civilingenjörsprogram blev dessutom kort, berättar hon.
– Det tog mig en termin att nyktra till. Jag hoppade av och tog ett år på folkhögskola där jag läste textilteknik.
Sedan blev det Göteborgs universitet med A-kurser och några B-kurser i engelska, etnologi och idé- och lärdomshistoria.
– Man kan väl säga att jag läst Michel Foucault ur lite för många perspektiv. Hmm. Det borde finnas en separat B-kurs med allmän teori för alla de där humanistiska ämnena, borde det inte det?

Hon skrattar. Hennes lista över kurser och utbildningar är lång.
– Men det var nog framför allt genom etnologin som jag lärde mig att plugga. Det är ju ett speciellt ”tänk” när man läser på universitetet. Sen är nog etnologi ett ämne som man har nytta av oavsett vad man jobbar med.Man kan säga ganska mycket om en kultur genom att känna till några få detaljer.
Hon arbetar nu som frilansande kostymassistent och har under några år etablerat sig på den ganska tuffa marknad som film och teaterbranschen är.

Har du några allmänna tips till blivande frilansare?
– Det viktigaste du måste göra för att få jobb är att hålla kontakten med folk. Särskilt dem du utbildat dig med, klasskamraterna. Jag har fått en hel del jobb på det viset. Sen är ett gott råd att skicka vidare de jobb som du av någon anledning inte kan ta. Det har du alltid igen senare.
Det är annars väldigt olika hur jobben dyker upp.
– Detaljer i ett CV kan avgöra mer än man tror, berättar Anna Jartin.
Som när hon fick jobbet som kostym­assistent på inspelningen av ­Arn – Tempelriddaren.
– Jag hade en gång varit med och sytt i paljetter för hand i en altarduk i St. Pauls katedral. Detta hade jag skrivit in i CV:n och tänkte väl egentligen ta bort det på grund avav platsbrist. Men det visade sig att just den uppgiften var precis det som fick folket på Arn att haja till.
Och så blev det ett halvår i Skara vid Sveriges hittills dyraste filmproduktion.

För Anna Jartins
del har jobben ofta avlöst varandra. Och det har varit varierande jobb minst sagt: från jobb som kostymassistent vid en mycket påkostad inspelning i Kazakstan, till att sy kläder till senaste Batman-filmen till att vara chef för kostymateljén i High Chaparral på somrarna. Där­emellan småjobb som att trycka tröjor och att hålla föreläsningar om sitt yrke.
Du jobbar med många olika tidsbegränsade projekt. Hur fungerar det mellan projekten?
– Du måste lita på att det dyker upp fler jobb och inte deppa ihop. Tänk på att nittio procent är entusiasm och tio procent är kunskap när du söker ett jobb. Sen är det givetvis viktigt att kunna jobbet när du väl sitter där.

Vad är ditt råd till den som pluggar i dag?

– Ingen panik! Ha inte för bråttom. Lär dig många ämnen, det har du nytta av. Sen är det givetvis smart att spara studielån så att du kan slutföra studierna. Och när du går ut och tänker frilansa som jag, utan eget företag: gå med i a-kassan direkt! Det gjorde jag alldeles för sent. Det kommer du att tjäna mycket på när det kniper.

Text: Stefan Mathisson
Foto: Johan Äijä

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se