En matematiker i finansvärlden

arbetsliv-reine-saljo-fonder-datorer
Oväntat yrke. Att jobba med pensionsplaceringar var inte det första Reine Säljö tänkte på när han började plugga på GU.

Konsten att balansera förluster mot vinster

Namn: Reine Säljö
Ålder: 31
Jobb: Sedan tre år kantitativ analytiker på Andra AP-fonden.
Utbildning: Informatik 40p, teknisk fysik 60p. Matematikprogrammet med inriktning på optimering (magisterexamen) 80p.
Samt några kurser i programmering, astronomi och vinkunskap.
Tips till den som vill jobba inom finanssektorn:
- De flesta som jobbar här är matematiker i grunden, några är ekonomer. AP-fonden har som tradition att ta in unga anställda för att lära upp dem. Det är ett effektivt sätt att främja nytänkande och utveckling. Därför är det bra att ha en stabil grund i matematik. Jag skulle tipsa studenter att framför allt ta några extra kurser i statistik. Det är alltför många som hamnar på hal is eftersom de misstolkat statistik.

Han ville kanske egentligen bli astronom. Matematikern Reine Säljö från Karlskrona.
Kanske var det något med det okända, stora, som lockade. Den rena upptäckarlusten. Men efter en examen i matematik vid Göteborgs universitet står han nu och tittar ut över Gustav Adolfs torg vid Nordstan. På visitkortet står det Quantitative Portfolio Manager, Andra AP-fonden.

- Jag trodde nog aldrig att jag skulle hamna inom finans. Men så kan det gå. Och jag stortrivs här. Att jobba inom ekonomi och finanssektorn är som att jobba med fysik på 1700-talet , efter Newton men före alla andra stora upptäckter - det finns helt enkelt så himla mycket att utforska och kartlägga inom det här området.

Många möjligheter

Spännande, var ordet. Att Reine Säljö valde matematiken före andra vetenskaper hade sina skäl, förklarar han.
- Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap och teknik. Och grunden för nästan all vetenskap, kemi, fysik, ekonomi, är matematiken. Den är språket du behöver för att förstå och göra dig förstådd. Jag tänkte att det var vettigt att lära mig något som ger så många möjligheter att ta sig fram inom olika fält.

Egen firma

Reine Säljö har fått sin huvudsakliga utbildning vid GU:s matematiska institu­tion och Chalmers, men hans spets är programmering.
- Jag har haft egen firma vid sidan om studierna i nästan tio år. Där har jag sysslat med olika typer av program­varuprojekt. Men när jag var utexaminerad blev det tråkigt att sitta själv hemma framför datorn. Jag ville komma ut.
Så efter ett år sökte han och fick sitt första "riktiga" jobb. På Andra AP-fonden.

Maximera vinsten

Här sysslar han med kvantitativ förvaltning, något som i korthet går ut på att med hjälp av matematiska modeller förvalta en stor andel av AP-fondens kapital. Reine Säljö jobbar i ett team, tätt med sex andra som var och en ansvarar för olika delar av investerings­processen. Reine står för dataprogrammering av det system som räknar ut vilka aktier de ska äga för att maximera vinsten och minimera risken och kostnaderna.
- Första gången vi skulle köra ett av mina program var det, eh, lite nervöst. Det handlade om ett köp på tre miljarder. Det går liksom inte att tänka sig hur mycket pengar det rör sig om. Jag var tvungen att göra om det till miljoner i huvudet. 3 000 miljoner. Då får man lite koll, "Hjälp, tänk om det inte fungerar!"

Trygghet

Nu gick det bra. Och att jobba tillsammans med andra skänker trygghet, konstaterar Reine Säljö
- Ja, vi har alltid koll på vad den andra gör och träffas ofta för att pröva våra idéer till nya metoder och system. Det gäller att vi är öppna och har en bra stämning, annars är det lätt att det blir fel.

Reine Säljö jobbar i snitt 50-60 timmar i veckan, berättar han. Men det är ganska varierande.
- Ja, det där är väl ett grovt snitt. Vissa veckor jobbar jag 30 timmar, andra 80. Det beror på.

Kan du beskriva en arbetsdag?
- Hm. Jag brukar komma in vid nio. Tiden varierar dock, beroende på om vi ska göra ett köp eller inte. Detta brukar pågå hela förmiddagen. Lunch vid tolv, sedan träning.

Tränar du på arbetstid?
- Ja, det är väldigt bra. Många företag skulle tjäna på att erbjuda det. Jag vet själv hur man kan sitta och grunna fast på ett problem hela förmiddagen. Då är det jättebra att bara koppla loss det helt, och gå och träna exempelvis. Det blir en längre lunch men lösningen kommer nog snabbare än om du suttit på kontoret och snöat in.

Eftermiddagarna ägnas ofta åt möten, utvecklingsmöten med teamet och ­ibland med externa analytiker.
- Vi har som rutin att jobba med en studiecirkel en gång i veckan, vi läser kanske en aktuell bok inom våra ämnen och diskuterar. Det är bra att hålla sig uppdaterad tillsammans med andra. Eftermiddagen brukar även gå åt till programmering och liknande. Jag brukar vara hemma vid 19.00.

Vad är det bästa med ditt jobb?
- Att det är utvecklande. Det är alltid något problem som behöver ­lösas och något nytt att lära sig. Karriärmässigt är det inte så dumt. I Sverige är det inte många som sysslar med just kvantitativ analys, vi behöver oftast ta med fler företag än vad som finns i Sverige i våra analyser. Men utanför landets gränser är det stort. Det betyder att den som kan det här kan jobba på många ställen i världen. Man får en spets och ett brett kontaktnät.

Om du skulle byta jobb?
- Då kanske jag skulle bli astronom. Jag drömde om det som ung. Och om jag kunde ta mig fram inom finans så borde det ju sjutton gå att ta sig fram inom astronomin på något sätt, säger Reine Säljö och skrattar.

text och foto:
stefan mathisson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se