Bestäm dig innan du börjar plugga

HakanRegner_8941-2H
Byte ger sämre pröjs. Håkan Regnér på Saco varnar för att byta inriktning eller lärosäte under utbildningen.
Det är bra att ha bestämt sig för en utbildning innan man börjar plugga. Det visar en undersökning av Saco. De studenter som byter utbildning eller lärosäte halkar nämligen oftast efter i lön när de kommer ut på arbetsmarknaden.
- Det är bättre att jobba på McDonalds och komma på vad man verkligen vill göra än att börja plugga direkt efter gymnasiet, säger Håkan Regnér, utredare på Saco.

En tredjedel av Sveriges studenter väljer att studera vid mer än ett lärosäte. Andra läser mer än en examen. Men det är inte alltid bra, menar Håkan Regnér, ekonom och utredare på fackförbundet Saco. De studenter som har läst vid flera lärosäten har nämligen lägre lön några år efter examen än de som läst vid ett enda lärosäte.
- Resultaten i vår undersökning tyder på att de som läser vid flera lärosäten också förlänger sin utbildning, och då tappar de förmodligen i arbetslivserfarenhet, säger han.

Bättre med sabbatsår

Dessutom kan en lång studietid bli kostsamt i höga studielån. Håkan Regnérs råd är därför att bestämma sig för vad man vill bli innan man börjar plugga, och sedan se till att ta sin examen i tid. Givetvis är det allra viktigaste att välja något man är intresserad av, understryker han, och den som har valt fel måste kunna välja om. Men vet man inte vad man vill göra är det bättre att ta ett sabbatsår än att prova sig fram på olika kurser på universitetet.

Snabb rekrytering

Inom universitetsvärlden brukar man ofta framhäva fördelarna med en bred kompetens, och hur olika utbildningar kan berika varandra. Det är ett synsätt som Håkan Regnér själv gillar, men hans resultat visar att arbetsgivare sällan gör detsamma. Snarare tycks det som att dubbla examina tenderar att förvirra och kanske till och med avskräcka arbetsgivare.
- Jag tror att arbetsgivare är väldigt enkla. De vill ha en snabb rekrytering, för den kostar mycket. Därför tenderar de att rekrytera mainstream, säger Håkan Regnér.

Tydlig yrkesexamen

På det här området skiljer sig Sverige från många andra länder, där en allmän examen värderas högre. Medan det i till exempel Frankrike anses vara bra att läsa filosofi om man ska jobba i statsförvaltningen vill svenska arbetsgivare ha en tydlig yrkesexamen. Det kan man tycka vad man vill om, menar Håkan Regnér.
- Men vi kan inte förändra arbetsgivarnas syn genom att uppmuntra studenterna att välja helt fritt, och sedan låta dem betala priset.

text: lina söderström
foto: peter rosén

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se