Statsvetare med koll på tågkaoset

 

Mattias Tykesson, läser fristående kurser i statsvetenskap. Den här terminen ekonomisk historia på Handels.

Vad har du för extrajobb?
– Jag jobbar som informatör på SJ:s trafikledning i Göteborg. Ofta sitter jag och väntar på att något ska hända. Tillsammans med en trafiksamordnare hanterar jag olika typer av störningar på järnvägen. Vid till exempel ett signalfel informerar jag berörda parter, som Västtrafik, om vilka åtgärder som ska vidtas, om vi sätter in ersättningstrafik och om vi har någon prognos på när felet kommer att vara löst.

Hur ofta jobbar du?
– Mellan två och tre pass i veckan, allt från tidigt morgon till sen kväll.

Hur fick du jobbet?
– Genom en kontakt. Jag fick nys om att det fanns en ledig tjänst och skickade in mitt cv, fick komma på intervju och började jobba ganska direkt.
Vilka egenskaper krävs för jobbet?
– Förmåga att hantera stress, du ska vara snabb, lyhörd och social. Och förmåga att skriva snabbt och tydligt, att ta in och få ut information och göra flera saker samtidigt.

Lär du dig något som du har nytta av i din utbildning eller ditt framtida arbetsliv?
– Ingenting som är kopplat till min utbildning egentligen. Men det är en bra arbetslivserfarenhet och jag lär mig att jobba tillsammans med andra under stressade situationer.

Hur är det att kombinera jobb och studier?
– Det är rätt intensivt ibland, men det går hyfsat bra. Kan man bara koncentrera sig när det väl gäller och göra uppgifterna så funkar det. Man kommer långt med bra studieteknik, och det tycker jag att jag har.

Vad är det bästa / sämsta med jobbet?
– Tjusningen är att det är så varierat, allt kan hända och ingen dag är den andra lik. Det kan vara fullt upp men också väldigt lugnt. Det sämsta är tristessen, när det inte händer någonting.
Har du haft andra jobb innan?
– Jag har jobbat som brevbärare, med telemarketing och på ett litet konsultföretag.

Hur viktigt är extrajobbet för din ekonomi?
– Ganska viktigt. Jag tar både lån och bidrag från CSN men extrajobbet drygar ut kassan. Man har ju en hyra att betala och sedan vill man ju kunna leva också.

Har du några tips till andra studenter som letar extrajobb?
– Ut och sök, skicka in cv och kontakta bemanningsföretag – det finns många som söker studenter till extra­jobb. Ligg på – det räcker inte att skriva ett brev och skicka in. Ring, håll dig uppdaterad varje dag och sök så många jobb du kan. När du väl får kontakt med en arbetsgivare, var social, det vinner du mycket på. .

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se