Lös ekonomin med extrajobb

 

Personlig assistent, cafébiträde eller säljare. 80 procent av alla högskolestudenter har ett extra­jobb. Men hur hittar man lättast jobb, och hur funkar det egentligen att kombinera jobb och studier?

Enligt GFS studentbudget 2013 går en genomsnittlig student back 759 kronor varje månad. Därför är det inte så konstigt att 80 procent av alla studenter väljer att balansera upp ekonomin med ett extrajobb. För en del är det oumbärligt, andra jobbar mest för att få erfarenhet.
– Ett extrajobb kan vara en väg in i arbetslivet, men alla arbetslivserfarenheter är bra för cv:t, säger Elin Frejd, informationsansvarig på bemanningsföretaget Academic Works.
Hon tipsar om att söka brett och hålla utkik på så många håll som möjligt.
– Arbetsförmedlingen har en del jobb, men håll också koll på bemanningsföretag.
Hon tipsar också om nätverket Linkedin, som tidigare mest varit till för dem som söker heltidsjobb, men som nu ska börja rikta sig också mot studenter. Den som inte har så mycket arbetslivserfarenhet att skryta med kan ladda upp saker som referenser och skolarbeten.
– Det är sådant som arbetsgivare tittar mycket på. Finns man inte där ska man absolut skaffa sig en Linkedinprofil.

Enligt Elin Frejd satsar många företag också mycket tid och resurser på sociala medier, så ett sätt att komma in bakvägen kan vara att ta kontakt på facebook eller twitter – och fråga om tjänster som inte är utannonserade. Den som söker genom en jobbannons ska tänka på att rikta in ansökan på den specifika tjänsten.
– Fundera igenom dina erfarenheter även om de inte är så många, och lyft fram det som faktiskt passar annonsen. Glöm inte heller att tala om varför du är till exempel strukturerad, ge exempel: har du varit med i en studentförening eller hållit i ett projekt i skolan – skriv det.
Och sist men inte minst, ett klassiskt tips: håll koll i det egna nätverket och fråga runt om det finns någon där som söker extrapersonal.

Så mycket får du tjäna extra

• Om du studerar på heltid under 20 veckor är fribeloppet 71 200 kronor under varje halvår. Om det i efterhand visar sig att du har tjänat mer kan du bli återbetalningskyldig.
• I regeringens höstbudget föreslås en höjning av fribeloppet med ytterligare 30 000 kronor per år.

 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se