Mikael Dotevall är Fastighetschef på Platzer som från och med idag är nya ägare av Studenternas hus. Foto: Violetta Kovacka.

Studenternas hus planeras bli en samlingspunkt för Göteborgs studenter

Idag tar Platzer fastigheter över som ägare av Studenternas hus. Varken de som huserar i lokalerna eller de som besöker byggnaden kommer i det närmaste att märka några förändringar, men fastighetschefen Mikael Dotevall har ändå storslagna visioner för vad han hoppas på kan bli ett nav för Göteborgs studenter.


– Tillsammans med Göteborgs universitet vill vi vitalisera platsen. Informationen vi har fått är att det är färre personer som rör sig här trots det intressanta området, säger Mikael Dotevall.

Priset för huset slutade på 50,3 miljoner kronor och projektet med Studenternas hus är unikt även för Platzer som har stor erfarenhet av gamla hus i spännande kulturmiljöer.
– Ja, jag skulle vilja säga att det är ett riksunikt projekt. Området med Vasakyrkan, närheten till Avenyn, studentperspektivet, blandningen av det gamla och det nya och all potential i övrigt. Det är inte ofta som man får möjligheten att ta sig an ett sånt här projekt, säger Mikael Dotevall. 

Planarbetet för huset har redan börjat. Att förvalta de gamla delarna och integrera dem med det nya där bland annat studentbostäder planeras är en utmaning med många möjligheter. Inget konkret arbete med det som ska bli den nya delen kan ännu påbörjas och i sommar kommer man att endast renovera delar av en balkong samt åtgärda några saker inne i huset. 

Men när alla planer är godkända och man är redo att sätta igång, säger Mikael Dotevall att inspirationen till det nya dels kommer från intilliggande byggnader som Riksarkivet i närheten av Studenternas hus, men även från ett område där Mikael själv har sina rötter som student – nämligen Af borgen i Lund. 
– Af borgen är absolut en inspiration. Vi vill bevara och förena det gamla med det nya. Sen hoppas vi, när det så småningom är dags att konkretisera planerna framåt, kunna samarbeta inte bara med Göteborgs universitet utan också med studenterna genom något forum, säger Mikael Dotevall. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se