Platzer köper Studenternas hus

Kontorsjätten Platzer köper Studenternas hus. Nu börjar resan mot ett nytt studentcentrum och nya studentbostäder mitt i stan.

Nu är det klart att Göteborgsföretaget Platzer köper Studenternas hus. Köpesumman landade på runt 50 miljoner kronor och i avtalet ingår att Göteborgs universitet från 1 juni 2016 hyr huset av nya ägaren.
– Vi blev intresserade av planerna att bygga ett nytt studentcentrum och fler studentbostäder i centrala Göteborg. Samtidigt tycker vi att det är både viktigt och spännande att inleda ett djupare samarbete med Göteborgs universitet, säger Platsers fastighetschef Mikael Dotevall.

Processerna om Studenternas hus har snurrat sedan mitten av 1990-talet och har till stor del handlat om vem som får och vill investera i husets framtid. Vid flera tillfällen har planer varit mer eller mindre i hamn, för att i sista stund ha fått läggas på is i väntan på besked från antingen regeringen, hyresgästerna i form av studentkårerna i Göteborg eller Göteborgs universitet i form av ägare.

Under tiden har huset sakta men säkert tappat något av både glans och närvaro i studentlivet. Inte desto mindre huserar Göteborgs största studentkår Göta i huset tillsammans med samarbetsorganet Göteborgs universitets studentkårer med sina studentombud, Studentbokhandeln, studentradion K103, studenttidningen Spionen samt en uppsjö av diverse studentdrivna föreningar som livar upp mellan väggarna dygnet igenom.

De senaste fem åren har Göteborgs universitet försökt sälja huset, men utan framgång. Efter många om och men har GU presenterat en framtidsplan som innebär att halva huset rivs för att göra plats åt studentbostäder. Den nya byggnaden ska ligga i anslutning till den kvarvarande delen av Studenternas hus, där alla verksamheter som idag utnyttjar lokalerna ska finnas kvar.
– Nu börjar arbetet med detaljplanen och allt vad det innebär, säger Mikael Dotevall. Vi hoppas att spaden kan komma i marken tidigast om två år.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se