Efter Femjurs normkritiska granskning: nu granskas hela juristprogrammet

Föreningen Feministiska juriststudenter granskade förra året en kurs på juristprogrammets andra termin och kom fram till att majoriteten av materialet var skrivet av och hade män som exempel. Kritiken togs på allvar och har nu lett till att en normkritisk granskning av hela juristutbildningen.

– Det är helt fantastiskt att man tagit vår sammanställning på allvar och att det nu lett till detta. Det är vad vi jobbat med sen vi startade vår förening, säger Ylva Lindh från Femjurs styrelse.

Sammanställningen som föreningen gjorde visade inte bara att materialet var skrivet av män utan pekade dessutom på att det i övningsexempel som användes på kursen saknades både kvinnor och personer med utländskt klingande namn. Något som Torbjön Odlöw, utbildningsansvarig och initiativtagare till granskningen förklarar vara försummelse.
– Vi har varit så fokuserade på de juridiskt tekniska delarna av utbildningen. När vi till exempel utformat våra övningar så fastnar vi i att bara skriva namn, utan att reflektera. Det behövdes någon med öppna och fräscha ögon, säger Torbjörn Odlöw och tillägger att Femjurs sammanställning är mer än välkommen.

– Jurister kommer att möta den här typen av frågeställningar i sin yrkesvärld och det här är viktiga frågor i samhället. Jag hoppas att vi kan ge studenter som läser här i Göteborg en extra kompetens på det här området.
Erik Mägi, doktorand på Juridiska institutionen, har utsetts till projektledare för granskningen och hans arbete består nu bland annat av att tillsätta en referensgrupp. Givet är att studenter och representanter från föreningen Feministiska jurist­studenter kommer att finnas med i den.

Parallellt med den normkritiska granskningen pågår ett reformarbete av juristgrundutbildningen där kritiken och granskningens resultat välkomnas som ett självklart inslag i hur utbildningen utformas.
– Granskningen kommer att användas som input i det här reformarbetet. Men den ska även användas av lärarna på juristutbildningen överlag, säger Erik Mägi.
Granskningen beräknas vara klar i december 2016.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se