Studenter förfalskade sina betyg

Två studenter har blivit utslängda från GU då det uppdagats att de kommit med hjälp av felaktiga betyg.
Två studenter har blivit utslängda från GU då det uppdagats att de kommit in med hjälp av felaktiga betyg.
Två studenter på Göteborg universitet har ertappats med falska betyg. Med hjälp av de förfalskade dokumenten har de kommit in på två av universitetets mest populära utbildningar. Nu har de förlorat sina utbildningsplatser.

De falska betygen upptäcktes när Verket för högskoleservice, VHS, gjorde en stickprovskontroll av de meriter som studenterna har skickat in. En av dem har läst flera terminer på en mycket populär utbildning. Den andra har precis påbörjat ett annat program med hög antagningspoäng.
– Betygen som de har sökt med stämmer inte med de handlingar som finns på skolorna som ska ha utfärdat dem. Därför har vi avregistrerat dem från utbildningarna. De är dessutom polisanmälda av VHS för urkundsförfalskning, säger Mats Edvardsson, chef för studentavdelningen vid Göteborg universitet.

Båda studenterna hävdar att de inte själva har något ansvar för att de förfalskade betygen har kommit in till VHS.
– Det spelar ingen roll för oss. Vi tar inte ställning i skuldfrågan, det får polisen göra. Men eftersom betygen är oriktiga så har de blivit antagna på felaktiga grunder, säger Mats Edvardsson.

Händer sällan

Det är mycket ovanligt att universitetet upptäcker att studenter antagits med hjälp av falska betyg. Under förra året polisanmälde VHS 44 fall över hela landet.
– Jag kan inte säga exakt hur vi arbetar, av förklarliga skäl. Men vi gör manuella kontroller och så finns det inbyggda kontroller i söksystemet. Dessutom får vi in en hel del tips, säger Peter Dahlin på VHS.

De studenter som nu stängts av får behålla de poäng de redan tagit men kan inte registrera sig på fler kurser inom sina program. Avregistreringen kan inte överklagas.
– Vill de fortfarande läsa vid Göteborg universitet får de söka igen nästa termin, fast med riktiga betyg, säger Mats Edvardsson.

vera hovne

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se