Slut med pubar i Studenternas hus

Utdömt. Puben i Studenternas hus källare får inte längre användas till sexmästeriernas sittningar och pubverksamhet
Utdömt. Puben i Studenternas hus källare får inte längre användas till sexmästeriernas sittningar och pubverksamhet

Sexmästeriernas verksamhet hotad efter att brandsäkerheten dömts ut

Brandsäkerheten i puben i Studenternas hus har dömts ut. Endast 50 personer får vistas i lokalen åt gången, vilket ställer till stora problem för sexmästerierna.
– Vi kan inte vara i Studenternas hus, och får inte vara någon annanstans på universitetet heller, konstaterar Stina Ranjer, ordförande i MatNatSex.

Puben i Studenternas hus är huvudbas för fyra av Göta studentkårs sexmästerier. Där håller de sina sittningar och bedriver pubverksamhet. Men efter en brandinspektion har lokalerna klassificerats om, och sedan dess får endast 50 personer vistas i lokalen. Och det är alldeles för lite för den verksamhet som sexmästerierna bedriver.
– Under en kväll brukar vi ha 100-150 personer på våra pubar, så vi är välbesökta, säger Stina Ranjer.

Innan publokalen kan börja användas igen måste utrymningsvägar breddas och nya dörrar och brandlås sättas in. Och det är inget som kommer att bli klart förrän en bra bit in på nästa år.

Löjlig grej

För sexmästerierna innebär det stora problem, speciellt eftersom de inte får lov att använda de lokaler som finns på andra ställen på universitetet. MatNatSex har bland annat försökt låna Kafé Haga på Samhällsvetenskapliga fakulteten, men blivit nekade på grund av att de läser på en annan fakultet.
– Det är så tråkigt, och känns som en så himla löjlig grej. Vi tillhör samma kår som samhällsvetarsektionen, och ändå får vi inte vara där, säger Stina Ranjer.

Undantag

Även Niklas Aronsson, vice ordförande i Göta studentkår upprörs över de lokala föreskrifterna runt om på universitetet som hindrar studenter från andra områden att låna lokalerna för sina aktiviteter.
– Jag tycker att man borde kunna göra undantag i en sådan här situation när det inte finns någon annan lokal, säger han.

Problemet med brandsäkerheten i publokalen har varit känt sedan länge. Trots det har universitetets fastighetsavdelning endast gjort vissa begränsade insatser för att komma tillrätta med problemet.

Håkan Nilsson på fastighetsavdelningen hävdar dock att man inte känt till att lokalerna använts i så stor omfattning, och menar att det är kårens ansvar som hyresgäst att se till att man inte bedriver en verksamhet som inte är tillåten i lokalerna. Men nu när man blivit medveten om problemet kommer man att prioritera puben, lovar han.
– Vi jobbar på så fort vi kan med att styra upp det här.

text: lina söderström
foto: stefan mathisson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se