Nu intar 3D-tekniken GU

Fysikstudenterna Nils Odebo Länk och ­Christian Leppänen gick på  3D föreläsning.
Fysikstudenterna Nils Odebo Länk och ­Christian Leppänen gick på 3D föreläsning.
Studenter vid Chalmers och Göteborgs universitet kommer från och med ­februari 2011 att kunna få undervisning via den senaste 3D-tekniken. Det står klart efter att Chalmers i samarbete med GU beslutat att köpa in en så kallad 3D-vägg som ska placeras på Chalmers­området.

3D tekniken ska till att börja med användas i två kurser, mekanik D inom fysikprogrammet och mekanik 2 inom teknisk fysik på Chalmers, berättar Magnus Karlsteen, studierektor vid institutionen för fysik, som är en av initiativtagarna till börja använda 3D teknik (känd från filmen Avatar) i undervisningen. Och intresset för att få undervisa i 3D är stort, tror han
– Ja, det finns många lärare som vill börja jobba med det här. Men det är ett stort steg att ta, att lämna tavlan och tänka i nya banor. Men det stora jobbet blir att arbeta om sitt ursprungliga undervisningsmaterial, säger Magnus Karlsteen.

Först i världen

För även om tekniken i sig har funnits ett tag, främst inom bilindustrin som utvecklat digitala 3D-modeller av bilar sedan länge, så har tekniken inte använts inom undervisning på högre nivå tidigare.
– Jag vågar inte säga att vi är först i världen men jag känner inte till någon annan som har den här tekniken som en del av undervisningen, säger Magnus Karlsteen. Och även om tekniken är dyr i sig så kommer den stora kostnaden och utmaningen vara att arbeta om sitt undervisningsmaterial.

Han påpekar dock att 3D-tekniken inte på något sätt kan ersätta traditionell undervisning.
– Nej, den fungerar nog bäst som ett inslag i undervisningen, en metod för att öka förståelsen inom vissa ämnen, säger Magnus Karlsteen.

Wow-upplevelse

Frilansande föreläsaren Rickard Jonsson är något av en pionjär när det gäller 3D undervisning. Inte så konstigt kanske: hans ämne Einsteins relativitetsteori lämpar sig bra för just 3D.
I september gästade han Göteborgs universitet för att hålla en föreläsning om relativitet och krökt rumstid för studenterna på fysik­programmet. Till sin hjälp hade han en inhyrd 3D-vägg, ett omarbetat undervisningsmaterial och ett femtiotal 3D-glasögon åt studenterna.
– För mig så är givetvis 3D-tekniken väldigt intressant. Dels för att jag är teknikintresserad men också för att mitt ämne har en ganska hög förståelse­tröskel som studenterna måste ta sig över innan vi kan kan gå vidare. Om jag genom en tredimensionell digital bild och en aning wow-upplevelse kan få en student att åtminstone börja förstå koncept som krökt rumstid, så är det väldigt värdefullt, säger Rickard Jonsson.

Mer tilltalande

Han tror också att 3D-tekniken kan få stor betydelse, om bara lärarna börjar experimentera med den.
– Ja, för vissa ämnen, som fysik, mekanik och arkitektur används ju redan 3D, fast inte på det här sättet. Det finns säkert många fler sätt att använda tekniken, även om det är svårt att säga hur just nu. Sen tror jag att själva undervisningen kan bli mer tilltalande och spännande för studenterna på det här sättet. Det blir som en upplevelse i sig, som att gå på bio med 3D-glasögon.
3D-väggen som Chalmers köpt in kostar runt fem miljoner och ska finnas på plats i början av februari 2011.
text och foto: stefan mathisson

Fler bilder:

Wow-upplevelse. ”Om jag genom en tredimensionell digital bild kan få en student att åtminstone börja förstå koncept som krökt rumstid, så är det väldigt värdefullt”, säger Rickard Jonsson som föreläser i fysik. Nyligen höll han en föreläsning med hjälp av en så kallad 3D-vägg på Göteborgs universitet. Studenterna använde 3D-glasögon.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se