Tidskrifter för 14 miljoner köps in

GU köper tidskrifter i digitalform för 14 miljoner.
GU köper tidskrifter i digitalform för 14 miljoner.
Nu kan du ladda hem och läsa Nature från 1800-talet. Eller varför inte 1700-talsupplagan av the Times? Göteborgs universitetsbibliotek har satsat 14,5 miljoner på att köpa tillgång till arkiv med äldre inscannade årgångar av tidskrifter.

Aldrig tidigare har Göteborgs universitetsbibliotek gjort en så stor satsning på att köpa in material. Det rör sig om ungefär 2800 titlar, som går tillbaka varierande långt tillbaka i tiden, oftast ända tillbaka till den första volymen.
– Den äldsta titeln är nog The Times digital archive som sträcker sig tillbaka till 1785, berättar Ann-Mari Jonsson, chef för digitala tjänster på UB.

Föredrar digitalt

Hittills har de flesta av UB:s tidskriftsarkiv inte gått tillbaka längre än till mitten av 1990-talet. Biblioteket har därför när man fått pengar över även köpt in arkiv med äldre volymer, så kallade backfiles. Men det har inte rört sig om några stora mängder.
Ann-Mari Jonsson berättar dock att det finns undersökningar som visar att både forskare och studenter i första hand använder sig av material som finns tillgängligt digitalt.
– Och det är givetvis allvarligt om man inte använder sig av äldre rön för aktuell forskning, säger hon.

Därför satsar nu UB 14,5 miljoner kronor för att köpa tillgång till även de äldre årgångarna av de mest efterfrågade tidskrifterna.
För att ha råd med investeringen har man tagit ett lån av GU, som ska betalas tillbaka under tio års tid.

lina söderström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se