Apotekarstudenterna förlorar praktiklön

Slutbetalt. Apotekarstudenterna har tidigare fått mellan 12 000 och 14 000 kronor i månaden. Nu riskerar de att förlora sin praktiklön när Apoteket AB säger upp avtalet.
Slutbetalt. Apotekarstudenterna har tidigare fått mellan 12 000 och 14 000 kronor i månaden. Nu riskerar de att förlora sin praktiklön när Apoteket AB säger upp avtalet.

Apotekarstudenterna riskerar att förlora sin praktiklön från första januari. På Sahlgrenska kom många oroliga studenter till ett improviserat informationsmöte. Svårast är det för dem som redan tackat ja till praktikplatser i vår.

Femtio apotekarstudenter kom till ett snabbinsatt krismöte på Medicinarberget, med anledning av att Apoteket AB har sagt upp avtalet ger dem lön under praktiken.
– Förvåningen hade lagt sig lite, och de flesta var samlade. Många är oroliga för egen del, framför allt de som ska göra praktik i vår, säger Celina Swing, studentombud på Sveriges Farmacevtförbund, som höll i mötet.

Apotekarstudenternas sex månader långa praktik ligger allra sist i utbildningen. Studenterna har fram till nu räknats som anställda under praktiken. Praktiklönen har varit mellan 12000 och 14000 kronor och kollektivavtalsreglerad.
– En del berättade att de inte har något studiemedel kvar, och har räknat med att få lön. Nu vet de inte vad de ska göra, säger Celina Swing, som tror att det finns risk att studenterna väljer bort praktik om lönen försvinner, något som på sikt kan minska intresset för utbildningen.

– Jag tycker att man kan likna vår praktik vid en läkares AT-tjänstgöring. Man lär sig att omsätta det man studerat i praktiken, säger Boris Pendic, apotekarstudent i Göteborg och ordförande för studentsektionen på Sveriges Farmacevtförbund.

Nytt förhållningssätt

Enligt Apoteket AB beror uppsägningen av avtalet på att monopolet upphört. Nu ska alla aktörer på apoteksmarknaden tillsammans komma fram till ett nytt förhållningssätt till praktikanter.
– Och då handlar det inte bara om ersättning, utan också om andra frågor som arbetsfördelningen mellan lärosäten och apoteksföretagen, säger Per Stadler, arbetsrättsjurist på Apoteket AB.

Kommer ni fortfarande att ersätta praktikanterna ekonomiskt?
– Det vill jag inte svara på. Det pågår ett intensivt arbete just nu som är inne i ett slutskede.

Kommer praktikavtalet att regleras via kollaktivavtal?
– Vi ser det här som praktik, och då är det lite märkligt att den är kollektivavtalsreglerad, även om det har varit så under lång tid.

När kommer ni att ge besked?
– Det kan jag inte säga. Men de studenter som påbörjar sin praktik i januari kommer självklart att få veta vad som gäller innan dess. Det är inte bra för någon att leva i ovisshet.

text: vera hovne
arkivbild: mathilda andersson nwachukwu

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se