Akut bostadsbrist väntas i höst

För att öka uppmärksamheten kring studenters bostadssituation tältade representanter för de rödgröna ungdomsförbunden mitt i stan i helgen.
För att öka uppmärksamheten kring studenters bostadssituation tältade representanter för de rödgröna ungdomsförbunden mitt i stan i helgen.
I år är trycket på studentbostäder extra högt. SGS har bara hälften så många lediga lägenheter som för två år sedan.Svag arbetsmarknad och rekordstora årskullar är en del av förklaringen.

Det blir svårare än förra året att hitta en bostad för nyantagna studenter. Det är Sonja Petterssons gissning inför höstterminen. Hon är ordförande för Göteborgs förenade studentkårer, GFS, som är studenternas språkrör mot bland annat bostadsbolagen.
– Behovet har varit stort redan före terminsstarten, säger hon och berättar att Göteborg har ovanligt många studenter just nu, eftersom både Chalmers och GU ökade antalet utbildningsplatser förra året för att mildra effekterna av krisen inom fordons­industrin.
– De studenterna finns ju inne i systemet nu, och bor kvar eftersom de inte har pluggat färdigt än, säger hon.

Åtta procent

Även den här terminen ökar studentantalet. GU har antagit åtta procent fler än förra året, räknat i helårsstudenter.
En annan förklaring är att många läser under längre tid idag.
– Medelboendetiden hos oss har ökat, säger Mats Odesjö, vd på Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS.
Hos SGS finns det just nu bara hälften så många lediga lägenheter som inför höstterminen för två år sedan. Enligt Sonja Petterson beror den ökade studietiden på arbetsmarknaden.
– Man kanske väljer att läsa en extra kurs, fast man egentligen är klar, för att man inte får jobb, och då får man bo kvar, säger hon.

Förra året ordnade GFS ett akutboende i en gympasal för studenter som inte hade hittat bostad när terminen började. Men intresset var svagt. Sonja Pettersson tror att det beror på att Göteborg är en så pass stor stad och att många som börjar läsa här redan känner någon som de kan låna en soffa hos ett tag.
– Men både gympasalar och soffor är tillfälliga lösningar, de löser inte grundproblemet. Det som behövs är fler riktiga bostäder för studenter.

Men för den som inte har några kontakter i stan kan läget bli akut.
– Jag var tvungen att hänvisa en internationell student till Räddningsmissonen, eftersom alla vandrarhem var upptagna, säger Sonja Pettersson.
I förra veckan träffades SGS, GFS, Chalmersbostäder och Göteborgs stad för att diskutera läget.
– Det behövs 2?000 nya studentbostäder under en femårsperiod för att möta behovet, säger SGS:s Mats Odersjö.

Tältar för en bättre lösning

För att öka uppmärksamheten kring studenters bostadssituation tältade representanter för de rödgröna ungdomsförbunden mitt i stan i helgen.
– Vi vill återinföra investeringsstödet, för att öka byggandet av framför allt hyresrätter, sa Björn Lindgren, språkrör för Grön ungdom, efter en natt bland bilar, spårvagnar och nyfikna förbipasserande.
– Dessutom är fastighetsavgiften orättvis. Den räknas per lägenhet och är därför lika hög för ett korridorrum som för en stor lägenhet.
Natten i Kungsparken, mitt emellan en gatukorsning och en prunkande rabatt, var kall men värd besväret tycker han.
– Många har kommit fram och varit intresserade, och nästan alla har varit trevliga. Många unga känner igen problemet.

text och foto:
vera hovne

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se