Hon kräver stopp: för meritpoängen

{niftybox background=#FFFFFF,textcolor=#999999,width=50%,float=right,textalign=left,font=Arial,fontsize=12px}

Avskaffa meritpoängen på Facebook.

Avskaffa meritpoängen - NU!
{/niftybox}Emma Häggström har startat facebookgruppen Avskaffa meritpoängen – NU! Spionen ringde upp och frågade varför.

– Det som är fel är att man har tagit bort möjligheten för alla som gick ut före 2003 att komma in på lika villkor. Det är ålderdiskriminering och dessutom helt rättsvidrigt.
Men regeringen vill ju att studenter ska bli klara tidigare, är inte det bra?
– Nej, jag tycker tvärt om. Jag undervisar på Textilhögskolan i Borås och jag tycker att man kan ta till sig kunskap på ett helt annat sätt när man provat andra saker innan. Speciellt när det handlar om att läsa ett program. Folk som väljer när de är lite äldre stannar kvar. Då får man duktigare studenter som dessutom är mer nöjda med sina yrkesval.

Ser du några andra konsekvenser?
– Jag är ansvarig för en fristående kurs på distans som är väldigt populär och riktar sig till yrkesverksamma. Nu finns det risk att de i vissa urvalsgrupper konkureras ut av yngre studenter, utan den erfarenhet som behövs på kursen. För egen del så handlade det ju om att ha chansen att kunna vidareutbilda mig. Jag har ju redan läst ett program, men om jag skulle vilja utvecklas genom att läsa till en kurs, så är det mycket svårare nu.

– Jag tycker också att betygshöjningen man får är oproportionerlig i förhållande till insatsen. Ska man höja sina betyg med 2,5 på vanligt vis behöver man jobba väldigt hårt, för meritpoäng räcker det med att bara ha läst kursen. Okej om de vill ha ett system som premierar språk och matte, men det finns bättre sätt.

vera hovne

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se