Hon blev andra reserv till noll platser

Eleneor Noväng kom in på sin kurs efter mycket strul.
Eleneor Noväng kom in på sin kurs efter mycket strul.

Eleanor Noväng tog examen från en amerikansk skola i Japan i våras. Hon sökte tre fristående kurser på GU och letade boende. Hon hade just fått kontakt med en kille som ville hyra ut sin lägenhet när antagningsbeskedet kom.
– Jag var inte antagen till någon av de kurser jag sökt.

På sitt förstahandsval – grundkursen i litteraturvetenskap – var hon andra reserv. Av universitetet fick hon veta att det inte fanns några platser i hennes urvalsgrupp – kvoten för utländska betyg. Det spelade alltså ingen roll hur mycket hon hade pluggat, hon kunde inte bli antagen.

Hon tyckte dessutom att det var konstigt att hon var reserv till en grupp med noll antagna, för vem skulle kunna tacka nej?
– Jag förstod inte hur det gick ihop, och när jag frågade fick jag veta att jag inte hade någon chans alls att komma in, säger Eleanor Noväng som då anmälde Göteborgs universitet till Diskrimineringsombudsmannen, eftersom hon kände sig diskriminerad på grund av sina utländska betyg.

Glad och chockad

Eleanor minns inte om det var antagningsenheten eller institutionen som sa att det var omöjligt för henne att bli antagen. Eftersom situationen kändes så osäker tackade hon nej till lägenhetserbjudandet och övervägde andra alternativ. Hon hade redan fått klartecken från en skola i England, när beskedet efter andra urvalet kom.
– Jag hade kommit in! Jag blev chockad. Jag var helt inställd på att det inte skulle bli Göteborg. Men jag blev såklart jätteglad.

Klara Dahlstrand är chef på antagningsenheten. Hon säger att det visst är möjligt att komma in som reserv till en urvalsgrupp med noll platser
– Fast först antas samtliga reserver i alla andra urvalsgrupper.
För Eleanor blir det trots alla turer litteraturvetenskap i Göteborg. Boendet har hon löst genom att flytta in hos en kompis.
– Men jag tycker ändå att reglerna är orättvisa.

text och foto: vera hovne

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se