Guldtumme för säkrare sex och njutning

safe-guldtummen-filippa-zanden-4
Prisad förening. Safe, Students for safe sex, fick i år Göteborgs studenters stora pris Guldtummen med motiveringen: för deras stora ideella engagemang i att sprida kunskap om sex och samlevnad. Genom sin verksamhet har Safe bidragit till såväl ökad njutning som minskad spridning av könssjukdomar bland Göteborgs studenter

En gyllene tumme

• Guldtummen delas ut varje år av Göteborgs samlade studentmedia – Den Götheborgske Spionen, Chalmers kårtidning Tofsen och studentradion K103 till någon som har gjort något riktigt bra för Göteborgs studenter.
• Vinnaren får en lunch, ett guldglittrande diplom, blommor och ära.
• Några tidigare är kår­räven Caroline Öhman, Chalmers läxläsningsprojekt Intize och Gaystudenterna (numera Håbeteku).
• Vem tycker du är värd en Guldtumme? Hör av dig till redaktionen redan nu!

Safe är föreningen för studenter som vill jobba för säkrare sex och mer njutning. I år får de Göteborgs studenters stora pris Guldtummen.

Långt ner i en korridor intill Akademihälsan har organisationen Safe sitt rum. Det är litet, inte speciellt sexigt och delas med studentjuristerna. Ett kondomförråd i en bokhylla och några upptejpade artiklar om värdsaidsdagen är det enda som skiljer det från vilket kontor som helst. Men det är här som Filippa Zandén bloggar om preventivmedel, planerar kurser om sex och samlevnad och organiserar kondomutdelningsluncher. På valborg tog hon och Ann-Louise Gustafsson emot Guldtummen – Göteborgs studenters stora pris, som Spionen delar ut varje år.

Vad är Safe egentligen?
– Det står för Students for safe sex och är en ideell organisation som vill jobba för att minska könssjukdomar och att väcka frågor om sex och samlevnad bland studenter.

Varför började du med det här?
– Jag såg en affisch som om en kurs, som alla studenter på GU och Chalmers kan gå, som Safe arrangerade. Vi träffades fem gånger och pratade om allt möjligt. Könssjukdomar, sex och samlevnad i skolan, hbt och en massa annat. Sen ville jag vara med och göra något så nu leder jag själv kurser.

Vad gör ni mer?
– Vi är med på olika arrangemang och fester på universitetet. Vi delar ut kondomer och pratar om sex och samlevnad. Sen ordnar vi föredrag och filmkvällar och så har vi en blogg.

Varför är Safe viktigt?
– Det allra viktigaste är att hitta sätt att prata mer om sex. Sexuellt överförbara sjukdomar ökar. Att våga prata om är ett sätt att förhindra det.

Men hur kul är det egentligen att försöka prata om jobbiga grejer som könssjukdomar med folk man inte känner?
– Jag tycker inte att det är jobbigt alls, det är det roligaste som finns att prata om sex och relationer. Och om någon tar med sig en kondom hem och använder den så har vi i alla fall gjort något. Dessutom är det jätteroligt att hålla i kurserna och träffa studenter från olika utbildningar.

Hur känns det att få Guldtummen?
– Jättebra! Eftersom vi bara är två som jobbar med Safe just nu så kommer vi inte ut så mycket bland studenterna som vill skulle vilja. Därför är det väldigt roligt att bli uppmärksammade. Det är jättebra med uppskattning och vi vill gärna bli fler.

text: vera hovne
foto: stefan mathisson

Fler bilder:

safe-guldtummen-filippa-zanden-6

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se