Nu stänger Kursportalen

 

Azra-omerovic
Azra Omerovic har utvärderat lärarplattformen GUL.
I och med höstterminen ska alla använda universitetets nyare lärplattform GUL istället. Men vad är egentligen skillnaden?

Redan för fyra år sedan togs beslutet att Kursportalen skulle stängas. Universitetet behövde en modernare lärplattform, med fler funktioner. För knappt ett och ett halvt år sedan öppnade därför Göteborgs universitets lärplattform, GUL. Via GUL kan man bland annat skicka in tentor, ha webbdiskussioner och dela dokument.

Till slutet

Under en övergångsperiod har Kursportalen och GUL funnits parallellt och de kursansvariga har fått välja vilket system de vill använda. Men nu är det slut på valfriheten. Den sista juli stänger Kursportalen och alla nätbaserade kursaktiviteter ska gå via GUL.
– Vi vet att många har valt att fortsätta med Kursportalen till det definitiva slutet, säger Ingrid Lundgren som är systemförvaltare för Kursportalen.

Men hon hoppas ändå att alla lärare är medvetna om stängningen, så att de inte blir förvånade den dagen det inte går att logga in längre.

Ingen koll på kollen

Lärarna har erbjudits kurser i GUL, för att övergången ska gå smidigt, berättar Anna Bergsten, systemadministratör för GUL. Men om alla har koll på hur det funkar är det ingen som vet. Om inte annat lär det visa sig i höst när 30 000 studenter loggar in för att leta rätt på sina scheman.

Alla studenter har tillgång till GUL via sin inloggning på Kursportalen. Men de som läser kurser som inte administreras via GUL har förmodligen inte haft särskilt stor användning av den nya lärplattformen än.

Mer struktur

En utbildning som har bytt är systemvetarprogrammet. Innan dess fick studenterna på första terminen göra en jämförelse mellan de två systemen. En av studenterna var Azra Omerovic.
– Vi kom fram till att GUL har mer struktur, är tydligare och mer användarvänlig än Kursportalen, säger hon.

Bland nackdelarna nämner hon att GUL inte kommer upp i en ny flik när man öppnar den från GU:s hemsida.
– Dessutom tar det väldigt många klick innan man är inne. Det borde finnas en direktlänk från universitetets förstasida, säger hon.

Komplettera med Facebook

Sedan Azra Omerovic gjorde utvärderingen har hon själv börjat använda GUL, som hon tycker var lättare att lära sig än Kursportalen, trots att funktionerna är fler. Men hon saknar också en del saker, som en chatt, där både lärare och andra studenter finns tillgängliga.
– Nu blir det ändå så att man får komplettera med till exempel facebook, om man ska prata om ett grupparbete eller så.

vera hovne

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se