Foto: Violetta Kovacka.

Pi-mästaren återvänder till GU

GU-studenten Jonas von Essen är ny Europamästare i att memorera pi-decimaler. Efter studiepaus, intensiva månader med tävling och förberedelser är nu siktet inställt på att återvända till studier och vardag. Spionen har pratat med minnesmästaren om hur man håller minnet i form och hur man bäst firar pi-dagen den 14 mars.

I helgen som gick slog Jonas von Essen Europarekord i att memorera pi-decimaler. Målet var ursprungligen att minnas 100 000 decimaler och nå Världsrekordet men 24 063 decimaler räckte till att bli Europamästare.
– Det känns till största delen bra. Jag hade siktet inställt på Världsrekord och ville egentligen fortsätta men det kändes för riskabelt. När man sitter så många timmar i sträck kan det hända att man blandar ihop siffrorna men jag är väldigt nöjd att jag nådde Europarekordet, säger Jonas von Essen

Rekordet blev möjligt tack vare många års övning av minnesteknik men trots det krävdes intensiv träning inför pi-tävlingen.
– Jag isolerade mig från omvärlden och ägnade dagarna åt att gå igenom talen i ungefär en månad innan tävlingen för att maximera mina chanser. Utöver det försökte jag att inte lära mig något annat, sova mycket och låta hjärnan smälta siffrorna. Bara att gå igenom decimalerna en gång tar så lång tid, berättar han.

För Jonas von Essen har vardagen delats mellan studier och allt som minnesteknikerna fört med sig: tävlingar, TV-framträdanden och föreläsningar. Efter den senaste tävlingen längtar han tillbaka till en vardag med studier.
– Jag längtar otroligt mycket efter att kunna studera, jämfört med pi-tävlingen är studierna ingenting. Att kunna göra annat än att bara hålla superfokus, träffa andra människor och bara snacka känns fantastiskt, säger han. 

I höstas påbörjade Jonas utbildningen Liberal arts vid GU men tog tillfälligt en paus för att kunna förbereda sig för att medverka i TV-programmet smartare än en femteklassare och nu senast Pi-tävlingen. Nu är planen att återgå till studierna och ta igen det som han missat.
– Jag trivs mycket bra på min nya utbildning! Jag har tidigare läst bland annat lärarprogrammet och IT men har behövt pausa för att kunna delta i tävlingar och jobba med mina föreläsningar. När det var dags att återvända till IT i höstas kände jag mig inte riktigt sugen. Då tänkte jag att det vore kul att testa på något annat och Liberal arts kändes extremt spännande, säger Jonas. 

Jonas berättar att han trots ny inriktning på studierna ändå kan se vissa likheter med matematik som han tidigare har studerat.
–  I början läste vi även en del grammatik inom latin och det passar ju mig jättebra då det är ganska likt matematik, det är logiskt och kul att försöka få det att falla på plats. Men framförallt tycker jag det är roligt att få nya perspektiv och nya klasskompisar, säger Jonas.

Nu ser han fram emot en lugnare vardag med roliga aktiviteter och universitetsstudier, där även minnesteknikerna får hänga med.
– Jag kan fortfarande använda mina minnestekniker och speciellt under kurserna i latin, det finns många begrepp att memorera. Det känns som att man automatiskt vässar sin förmåga att memorera saker när man pluggar för då har man en anledning att lära sig saker hela tiden. Att jag kan komma ihåg så mycket har gjort mig beroende av att lära mig nya saker och då håller det igång sig självt. Jag känner ofta att jag skulle vilja läsa allt och alla kurser på universitetet, säger Jonas.

Även om Jonas von Essen redan har skapat sig en karriär som världsmästare i minne ser han gärna ett karriärbyte i framtiden.
– Just nu tycker jag det är jättekul att jobba med minnesteknikerna men jag tänker att jag i framtiden skulle vilja göra något mer bestående och att det vore kul att ha arbetskamrater. Jag känner fortfarande att det vore fantastiskt att jobba som lärare, det skulle vara kul att skapa rolig undervisning och testa olika upplägg. För mig är skolan en fantastisk plats, säger han.

Innan Jonas återvänder till studier och funderar vidare på en ny karriärbyte berättar han ska fira Pi-afton.
– Jag och mina kompisar har en väldigt utförlig tradition för hur vi firar pi-afton. Bland annat läser vi Pi-beln, äter Pi-mat, kollar på Pi-Pi Långstrump och helst ska någon komma utklädd till Einstein och dela ut presenter, berättar Jonas von Essen.

Läs våra tidigare intervjuer med Jonas von Essen:
"Kikki Danielsson hackar ost med lasersvärd"
Hallå där... Jonas von Essen

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.

© Copyright 2017 - Götheborgske Spionen (och spionen.se) - Webbsida byggd i samarbete med Joomlaproffs.se